Creditul ipotecar il ingroapa pe cel cu buletinul
Data publicarii: 20-08-2009 | Finante-BanciCreditarea isi revine incet, pe masura ce scad dobanzile la imprumuturi. Bancile si brokerii de credite spun ca revigorarea se simte mai ales in cazul imprumuturilor in euro pentru locuinte si al creditelor de nevoi personale garantate, in timp ce imprumuturile de consum raman in 2009 un produs "prohibitiv". Se vede, de altfel, in statisticile Bancii Nationale a Romaniei (BNR): in prima jumatate de an, valoarea creditelor pentru investitii imobiliare a urcat cu 900 milioane de lei (aproximativ 214 milioane de euro), in timp ce imprumuturile de consum s-au redus cu o jumatate de miliard de lei (in jur de 140 milioane de euro). "Inca din primavara, se inregistreaza o tendinta continua de crestere a solicitarilor de credite, in special pe investitii imobiliare. In acelasi timp, se mentine relativ scazuta cererea la imprumuturile de consum", a declarat pentru Gandul Cornel Cojocaru, directorul de comunicare al BCR, fara a da insa o cifra exacta a evolutiei imprumuturilor.
De patru ori mai multe credite imobiliare dupa sase luni
Preferinta populatiei pentru creditele de investitii imobiliare se explica prin faptul ca dobanzile sunt mai mici decat la cele de consum - un produs pentru care nu se solicita garantii, asadar riscant pentru creditori. De exemplu, in iunie, ratele medii ale dobanzilor practicate de banci pentru creditele in euro cu maturitate intre unu si cinci ani au fost de 5,46% - pentru creditele imobiliare fata de 7,29% - pentru imprumuturile de consum, arata datele BNR.
La lei, diferenta este mult mai mare: 12,39%, in primul caz, fata de 19,20%, pentru creditele de consum. Iar daca se compara dobanzile intre euro si lei, se vede clar de ce romanii se orienteaza catre creditele de investitii imobiliare in euro. "Anul acesta, am dat un singur credit imobiliar in lei si doar doua in 2008. In schimb, cererea de credite imobiliare in euro este de patru ori mai mare in iunie fata de ianuarie", ne-a declarat Anca Bidian, directorul general al brokerului de credite Kiwi Finance. E drept ca si valoarea medie a unui credit imobiliar a scazut cu 34% fata de anul trecut, ajungand la o suma de 45.000 de euro, adauga ea.
Integral in Gandul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani