Cea mai ieftina casa la cheie: 400 de euro mp
Data publicarii: 20-08-2009 | ImobiliarePreturile la case, in functie de materialul folosit la constructie, lemn, fier, caramida sau polistiren, au scazut cu pana la 60% in acest an, raportat la anul 2008. Chiar si asa, vanzarile sunt la jumatate.
Preturile caselor au scazut in acest an cu pana la 60% datorita ieftinirii principalelor materiale de constructii, a fierului beton, a lemnului si a cimentului, dar si a inaspririi normelor de creditare, care a diminuat tranzactiile, noteaza Cotidianul.
Cea mai ieftina solutie pentru cei care vor sa isi construiasca casa, in aceasta perioada este cea a casei pe structura de lemn. Clientii care prefera casa pe model american, construita pe structura de lemn, cu pereti din panouri tip sandwich, adica panouri OSB umplute cu vata minerala, platesc 428 de euro metrul patrat construit de constructie, la cheie, cu tot cu TVA. "Avem si o varianta la rosu pentru acest tip de casa, pe structura de lemn.
Pretul este de 109 euro metrul patrat pentru constructiile pana in 150 de metri patrati si de 89 de euro metrul patrat pentru cele ce depasesc 150 de metri patrati.
La aceste preturi se adauga si TVA", a spus Viorel Carjaliu, director tehnic al firmei SC. Maria House SRL, adaugand ca anul trecut metrul patrat de casa pe structura de lemn, la rosu, costa 145 de euro metrul patrat plus TVA.
Locul doi in topul celor mai ieftine case este ocupat de casa construita din panouri de polistiren umplute cu beton. Sistemul este alcatuit din doua panouri usoare din polistiren expandat, unite cu bride din plastic dur incastrate. Locul dintre aceste panouri din polistiren este umplut cu beton. "Pretul acestui tip de constructie este mai mic fata de anul trecut cu 20%. Acum, varianta casei din panouri de polistiren umplute cu beton costa, la rosu, 200 de euro metrul patrat, iar la cheie, 450 de euro metrul patrat, cu tot cu TVA", a spus Marin Crutescu, directorul general la SC AMVIC SRL.
Locul trei in topul celor mai convenabile case este locuinta pe structura metalica. "Casele pe structura metalica s-au iefinit cu aproximativ 10%. In 2009, metrul patrat de casa construita pe structura metalica costa 480 de euro, cu tot cu TVA, in timp ce anul trecut costa 540 de euro. In plus, din acest an, casele pe structura metalica pot fi comandate si in faza de rosu", a spus Marius Rotaru, director la SC Unic Rotarex SRL. Casele pe structura metalica in faza de rosu costa 150 de euro metrul patrat cu tot cu TVA. Peretii acestui tip de casa, ca si la casa cu structura de lemn, sunt tip sandwich, sunt construiti din OSB la exterior si din rigips sau tot OSB la interior, folosindu-se ca umplutura un termoizolant gen vata minerala.
Pe ultimul loc, dar nu si cel din urma, cu cel mai mare pret, se situeaza casele traditionale din caramida si beton. "Pretul unei case din caramida si beton, construita in mod traditional, este de 500 de euro metrul patrat, la cheie cu TVA inclus, cu finisaje medii. La rosu, varianta clasica de casa costa 250 de euro metrul patrat. Preturile sunt mai mici cu aproximativ 20% fata de anul trecut datorita ieftiniri principalelor materiale de constructii", a spus Ciprian Ana, administratorul firmei SC Policon Group SRL.
Chiar daca preturile sunt mai accesibile, clientii nu dau navala. "Nu mai sunt bani, clientii nostri se intereseaza, dar nu prea mai pot contracta credite imobiliare. Acest lucru se reflecta direct in vanzari, care sunt mai mici cu cel putin 50%, raportat la anul 2008", a concluzionat Marin Rotaru.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman
- Revolut anunță actualizarea IBAN-urilor locale și operaționalizarea sucursalei românești
- Schneider Electric colaborează cu GR3N pentru reciclarea plasticului și promovarea circularității în industria chimică
- NewCold intra in Romania prin achizitia unui teren de 9 hectare in nordul Bucurestiului