Falimentele au lasat in urma datorii de 1,5 miliarde euro

Data publicarii: 19-08-2009 | Economie

In ultimii doi ani si jumatate, firmele care au dat faliment au lasat in urma datorii de aproape  2,5 miliarde de euro la nivel national, dintre care aproape un miliard de euro a fost deja recuperat in 2007 si 2008. Pentru anul in curs insa, lichidatorii au vesti proaste pentru cei care inca mai au de incasat bani de la firmele inchise.

Lipsa ofertelor, o problema noua pentru lichidatori

"In momentul de fata, problema cea mai mare a lichidatorilor este una noua. In contextul economic actual nu poti sa vinzi aproape nimic, deci nu poti recupera datoriile. Anul acesta, ne asteptam la un grad de recuperare de pana la 20% din masa credala, adica mai putin de jumatate din nivelul obtinut in anii precedenti", a declarat pentru Gandul Arin Stanescu, presedintele Uniunii Nationale a Practicienilor in Insolventa din Romania (UNPIR). Daca in anii trecuti lichidatorii reuseau sa recupereze pana la 500 de milioane de euro pe an din vanzarea bunurilor firmelor care au falimentat, anul acesta Stanescu spune ca se vor recupera, per total, cel mult 300 de milioane de euro, in conditiile in care in primele sase luni au fost recuperate datorii de circa 120 de milioane de euro. Dintre acestea, 87 de milioane au fost incasate in contul datoriilor catre stat sau care apartin statului.

Per total, procedurile de lichidare ale celor circa 12.000 de firme aflate in insolventa in mai au necesitat cheltuieli procedurale de circa 22 de milioane de euro. Conform legii insolventei, din banii obtinuti prin vanzarea activelor firmei falimentare sunt platiti mai intai angajatii, in contul salariilor restante pe care acestia nu le-au mai incasat, dupa care urmeaza statul. "Asa e legea. Mai intai salariatii, apoi statul, bancile si alti creditori si, la final, furnizorii care stau cu facturile neincasate. Acestora le revine cea mai mica suma din total", explica Stanescu. Majoritatea oamenilor de afaceri declarau la inceputul acestui an ca marea problema a valului de falimente, pe langa disponibilizarile de angajati, va fi blocajul financiar care se va crea intre furnizori si firme, blocaj amplificat si de inghetarea creditarii, care a blocat accesul la credite in conditii mai bune.

In primele sase luni ale acestui an au fost inchise sau au falimentat circa 93.000 de firme, conform datelor Ministerului de Finante. Dintre acestea, mai mult de trei sferturi erau fara activitate sau nu si-au depus la timp bilantul contabil, conform datelor ANAF. Circa 10.000 dintre ele au fost infiintate chiar anul trecut.

Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: