Civilzatiile umane timpurii, primele vinovate de alterarea conditiilor climatice

Data publicarii: 19-08-2009 | Mediu

Incendierea unor suprafete intinse de padure pentru largirea spatiului folosit in agricultura era o practica obisnuita in urma cu cateva mii de ani de catre civilizatiile umane timpurii. Aceasta metoda, spun expertii, este prima dovada de poluare masiva a Terrei, cu efecte ireversibile, resimtite pana in prezent.

Conform unui studiu derulat de cercetatori ai University of Virginia si University of Maryland-Baltimore, cei 6 miliarde de locuitori ai planetei au cu 90% mai putin pamant/persoana pentru cultivarea alimentelor decat aveau agricultorii timpurii de acum cateva milenii.

"Stramosii nostri foloseau suprafete uriase de pamant pentru ca in lipsa tehnicilor si cunostintelor necesare pentru o agricultura intensiva, singura solutie era largirea progresiva a terenurilor prin lichidarea padurilor", spune William Ruddiman, profesor emerit la University of Virginia.

Consecinta a fost alterarea climei globale, proces dus mai departe, ulterior, de aparitia industrialzarii, in urma cu aproape 150 de ani si exploatarea combustibililor fosili.

George Trifu

Ultimele stiri pe BankNews.ro: