Fiscul ii cauta pe Becali si fratii Negoita la milioane pentru TVA
Data publicarii: 17-08-2009 | Finante-BanciFiscul vrea sa ia la bani marunti piata imobiliara din Romania, din perioada de maxima efervescenta. Pe lista Agentiei Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) se afla persoanele fizice care in perioada 2007-2008 au facut tranzactii comerciale cu locuinte noi si terenuri construibile, cu caracter de continuitate, fara sa plateasca statului Taxa pe Valoarea Adaugata (TVA) aferenta, au declarat surse din cadrul Agentiei. Cei care si-au vandut locuinta in anii respectivi pentru a-si cumpara un apartament mai mare pot sa stea linistiti, pentru ca masura nu se aplica si pentru ei, ci numai in cazul celor care au facut zeci si sute de tranzactii imobiliare, in scopuri evident comerciale.
Printre cei vizati direct de intentia ANAF se afla si persoane cunoscute, precum europarlamentarul George Becali si Ionut Negoita, unul dintre cei mai mari proprietari de apartamente noi, alaturi de fratele sau Robert Negoita, deputat PSD, dupa cum ne-au declarat sursele citate. Autoritatile nu au nevoie de vreo lege noua pentru a aplica retroactiv masura, pentru ca prevederea este in vigoare si era si in perioada respectiva.
"Masura nu este decat o verificare din partea autoritatilor fiscale in ceea ce priveste conformitatea persoanelor fizice care desfasoara astfel de operatiuni cu obligatiile fiscale in materie de TVA in vigoare in prezent", a declarat pentru Gandul Ramona Jurubita, senior manager in cadrul departamentul de servicii fiscale al companiei de consultanta si audit KPMG Romania.
Conform legii, persoanele ar fi trebuit sa se inregistreze ca platitori de TVA si sa plateasca statului Taxa pe Valoarea Adaugata asupra valorii tranzactiilor in discutie, explica Jurubita.
Ce spun oamenii de afaceri
Gigi Becali, un mare proprietar de terenuri, cumparate mai ales pe vremea cand erau foarte ieftine, sustine ca nu a realizat decat o tranzactie imobiliara in perioada 2007-2008.
"Nu am facut nicio tranzactie", a declarat pentru Gandul finantatorul Stelei, dupa care s-a corectat, spunand ca este vorba despre o singura tranzactie. In cazul fratilor Negoita, situatia este cu totul alta. Ionut Negoita, proprietarul grupului Pro Confort, spune ca a vrut sa se inregistreze ca platitor de TVA, insa legea nu a fost foarte clara. "Nici macar cei de la administratia fiscala nu stiau exact.
Pana la urma, ne-am inregistrat, dar mai tarziu, in 2008. Daca prevederea legislativa ar fi fost clara, nu ar fi fost nevoie sa treaca atatia ani pentru a fi aplicata", a declarat Ionut Negoita. El spune ca nestiind exact cum se interpreteaza legea, nu a perceput TVA de la clientii carora le-a vandut locuinte in ultimii ani. "Am vandut apartamente la pretul de 600-900 de euro pe metru patrat construit fara sa incasam TVA", spune omul de afaceri, adaugand ca, daca se va dovedi ca a gresit, va plati.
Integral in Gandul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii