Dilema imobiliara: Chirie vs. Rata
Data publicarii: 14-08-2009 | ImobiliareChiriile au cunoscut, in 2009, o scadere puternica la toate tipurile de imobile pentru toate zonele Capitalei, astfel incat raportul chirie/rata lunara a devenit supraunitar in cele mai multe cazuri, potrivit unui studiu magazinuldecase.ro. Astfel, chiria poate ajunge si la valori de 1,5 ori mai mari decat rata lunara achitata pentru un credit imobiliar, in cazul unui apartament de trei camere, amplasat, de exemplu, in zona Dacia.
Specialistii imobiliari considera, de asemenea, ca majorarea dobanzilor practicate de majoritatea bancilor comerciale a condus la o noua scumpire substantiala a preturilor platite de catre cumparatorii imobilelor care faceau aceste achizitii prin credite imobiliare.
Cercetarea mai arata ca, atat in 2007, cat si in 2009, cele mai accesibile proprietati, atat pentru cumparat, cat si pentru inchiriat, au fost garsonierele, si, tocmai din acest motiv, proprietatile scoase la vanzare au fost in numar relativ scazut.
In urma cu doi ani, pretul chiriilor a cunoscut o crestere semnificativa, ajungand sa reprezinte un procent mare din valoarea ratei lunare pentru un credit imobiliar. "In aceste conditii, cand chiria depasea 65% din rata lunara, din ce in ce mai multe persoane au considerat mai avantajos sa contracteze un credit imobiliar mai degraba decat sa inchirieze respectiva proprietate", arata studiul.
In ceea ce priveste recuperare a investitiei, cea mai profitabila este achizitia unei garsoniere, care se amortizeaza intr-o perioada medie de 142 de luni. Pentru zona centrala este mai profitabil sa se opteze pentru un apartament de doua camere, perioada medie de recuperare a investitiei fiind de 154 de luni.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani