Germania si Franta ies din recesiune
Data publicarii: 13-08-2009 | InternationalGermania a inregistrat o crestere a produsului intern brut (PIB) de 0,3% in al doilea trimestru din 2009 fata de primul trimestru, marcand iesirea neasteptata din recesiune a a principalei economii europene, relateaza AFP.
Germania nu mai inregistrase o crestere a PIB din primul trimestru al anului 2008, a precizat Biroul federal de statistica, Destatis.
Performanta economiei germane a depasit asteptarile analistilor chestionati de Dow Jones Newswires, care mizau pe o reducere de 0,2% a PIB in al doilea trimestru din 2009.
Destatis a modificat in sens pozitiv si nivelul scaderii economice din primul trimestru, de la -3,8% la -3,5%.
Germania a profitat si de pe urma faptului ca importurile au scazut mai mult decat exporturile in al doilea trimestru.
Guvernul german mizeaza momentan tot pe o scadere anuala record a PIB, de 6%, insa recentele evolutii pozitive ar putea duce la o modificare in sens pozitiv.
Economia Frantei a crescut cu 0,3% in al doilea trimestru, conform ministrului economiei
Economia franceza a reintrat pe crestere in al doilea trimestru, dupa un avans de 0,3%, conform unui anunt facut de ministrul francez al economiei, Christine Lagarde, scrie Reuters.
"Datele sunt foarte surprinzatoare. Dupa patru trimestre de scadere, Franta incepe sa iasa din aceasta banda si reintra pe crestere, cu 0,3%", a spus Lagarde, inainte ca cifra sa fie publicata de biroul francez de statistica.
Oficialul francez a spus ca primele de casare si scaderea preturilor, mai ales in sectorul de retail, au impulsionat consumul. De asemenea, Lagarde a spus ca investitiile din sectorul public , alimentate de masurile guvernamentale luate impotriva efectelor crizei, au sprijinit cererea.
Fondul Monetar International considera ca Franta trebuie sa faca fata unei "recesiuni profunde", unui somaj in crestere si unui sector financiar "sub presiune", insa tinta principala a acesteia trebuie sa vizeze limitarea deficitelor si evitarea unei dinamici nesustenabile a datoriei.
Potrivit expertilor de la Washington, produsul intern brut (PIB) al Frantei ar trebui sa se comprime cu 3% in acest an, situatie nemaiintalnita din 1949, "inainte de a-si reveni progresiv", pana la o crestere de doar 0,4% in 2010.
Estimarea FMI este in ton cu cea a guvernului francez pentru perioada 2009-2010, insa difera in ce priveste prognoza pentru anii urmatori. Autoritatile franceze anticipeaza o crestere de 2,5% a PIB in 2011 si 2012, in timp ce FMI se asteapta la o crestere de peste 2% a PIB abia din 2013.
Rata somajului va urca la 9,5% din totalul populatiei active la finele lui 2009, apoi va creste la 10,2% in 2010. Ulterior, va regresa progresiv, pentru a se stabiliza la 8,1% in 2014.
FMI mai avertizeaza ca "perspectivele risca sa fie revizuite in scadere", deoarece proiectiile economice "sunt in prezent intr-o stare de incertitudine neobisnuita".
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des