Prima Casa continua sa fie un program ambiguu pentru piata imobiliara
Data publicarii: 13-08-2009 | ImobiliareImplementarea programului Prima Casa nu a reusit decat sa creeze confuzii atat in randul clientilor care nu stiu intocmai care sunt conditiile pentru folosirea acestui program, cat si in randul bancilor, iar drept urmare unele dintre ele s-au retras. "Programul a creat confuzii din cauza unei comunicari mai putin reusite a conditiilor si a cadrului acestui program, ajungandu-se astfel ca la data implementarii lui sa exista in continuare semne de intrebare in legatura cu aplicarea sa. Multi si-au fixat asteptari prea mari, insa trebuie sa tinem cont ca actuala criza care afecteaza si sectorul imobiliar nu este inca nici pe departe incheiata", a declarat pentru Curierul National Daniel Crainic, Marketing Manager al site-ului imobiliare.ro.
Din punctul de vedere al lui Robert Teodorescu, Manager Departamentul Rezidential Regatta, Prima Casa reprezinta un proces de durata unde "normele au tot fost modificate, conditiile de creditare nu au fost explicate foarte clar, iar acest lucru i-a descurajat pe toti, atat pe banci, cat si pe cumparatori. Desi initial s-a anuntat ca un dosar poate fi aprobat de catre o banca in cateva zile, durata medie de analiza de catre o banca este de 2-3 saptamani, in cazul dosarelor bune. El a mai adaugat ca: "Oamenii nu cunosc sau nu au inteles foarte bine conditiile, cred ca se incadreaza, pentru ca la final sa afle ca nu sunt eligibili".
In acelasi timp lansarea programului a creat falsa impresie ca "Prima Casa este un program lansat pentru oricine doreste sa detina o locuinta, nu doar pentru cei ce indeplinesc anumite conditii", a spus, pentru Curierul National, Simona Muha, reprezentant AnunturiParticulari.ro. Ea a mai spus ca bancile au tratat acest program ca pe o oportunitate, profitand de neclaritatile acestuia pentru a lansa propriile oferte de creditare ce concureaza cu Prima Casa.
Preturile nu au crescut asa cum se vehicula in piata
Impactul pe care lansarea programului Prima Caa l-a avut asupra pietei imobiliare, a fost mai mult de ordin psihologic. "Proprietarii locuintelor vechi au simtit ca este momentul sa-si vanda proprietatile, iar entuziasmul acestora s-a rasfrant asupra numarului de oferte nou aparute pe piata, care a crescut cu 16%. Cu toate acestea, programul nu a dus la o crestere a preturilor, dupa cum s-a speculat", a explicat reprezentantul AnunturiParticulari.ro.
Nici in cazul blocurilor noi, pretul acestora nu a fost influentat, deoarece in acest moment, in piata nu exista foarte multe unitati noi care sa se preteze acestui program. Cele care se incadreaza sunt de regula garsoniere, reiese din spusele oficialului Regatta.
Aceleasi probleme ca si in cazul creditului ipotecar
Potrivit lui Robert Teodorescu, principalul dezavantaj al programului Prima Casa este ca nu a fost destinat exclusiv constructiilor noi. Alte dezavantaje care pot fi enumerate sunt confuziile create in jurul programului, faptul ca oamenii nu au inteles exact care sunt conditiile, birocratia. "Fie ca e vorba de un credit ipotecar obisnuit, fie ca e vorba de unul cu garantare de la stat, in esenta problemele sunt aceleasi. La ora actuala principala problema de pe piata nu este modalitatea de contractare a unui credit, ci puterea de cumparare a cetatenilor. Preturile locuintelor sunt artificiale si am ajuns inca la acel nivel in care sa putem afirma ca intr-adevar preturile solicitate pe piata reflecta valoarea reala a proprietatii", a afirmat Simona Muha.
Proceduri de lunga durata
In ceea ce priveste tranzactiile realizate de compania Regatta prin program, "in momentul de fata exista mai multe dosare care sunt analizate de catre banci, insa acest proces este unul de durata, numai perioada medie de analizare a unui dosar de catre o banca fiind de 2-3 saptamani, dupa care mai urmeaza o serie de proceduri legale pana la finalizarea tranzactiei. Tranzactii in desfasurare exista, insa nu putem spune cu certitudine cate se vor finaliza", a spus oficialul Regatta.
Integral in Curierul National
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman