Salariatii si patronii muncesc la fel de mult
Data publicarii: 13-08-2009 | HR/CariereLa majoritatea populatiei ocupate din Romania, numarul de ore lucrate depaseste 30 pe saptamana de ambele parti ale "baricadei". Intre 30 si 40 de ore pe saptamana muncesc 70% din romani, iar jumatate din patroni si liber-profesionisti depasesc pragul de 40 de ore, arata statisticile oficiale.
Din punctul de vedere al gradului de instruire, cei mai multi romani care muncesc peste 40 de ore saptamanal au doar studii primare sau gimnaziale ori sunt absolventi ai unor scoli de ucenici, arata o analiza publicata recent de Institutul National de Statistica (INS). In mediul urban, aproape un sfert (23,4%) din populatie lucreaza mai mult de 40 de ore saptamanal, iar in mediul rural aceasta pondere creste la peste 28%.
Femeile prefera lucrul cu oamenii
Repartizarea dupa statutul ocupational evidentiaza faptul ca 57,8% din patroni lucreaza mai mult de 40 de ore pe saptamana, la fel ca aproape 42% din liber-profesionisti. Domeniile de activitate in care predomina femeile sunt cele in care primeaza relatiile interpersonale. Cateva exemple: in invatamant, mai mult de 70% din personal este feminin, la fel ca in domeniul sanatatii si asistentei sociale, iar in turism ponderea femeilor in totalul angajatilor ajunge la 60%.
De cealalta parte se regasesc domeniile in care munca e mai grea si este prestata in proportii majoritare de catre barbati. In constructii, ponderea barbatilor este cea mai mare (peste 90%), iar in productia de energie - aproximativ 70%, ca si in administratia publica.
Interesant este ca, potrivit INS, in randurile celor care conduc firme, institutii sau diverse organizatii ponderea barbatilor este de 70%. Proportia majoritara se inverseaza in favoarea femeilor in randurile functionarilor administrativi.
Integral in Adevarul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice