2010 - un an urat, cu multe masuri anticriza dureroase
Data publicarii: 12-08-2009 | EconomieAnul viitor poate aduce o inflatie mai mica, un curs stabil in jurul valorii de 4 lei/euro, reluarea timida a cresterii economice, dar pe fondul unor concedieri masive printre angajatii statului.
Romania si-ar putea relua timid cresterea economica anul viitor, dar autoritatile vor fi obligate sa taie masiv din cheltuielile bugetare, pentru a se ajusta deficitul. Delegatia FMI, care a parasit recent Romania, a permis Executivului sa amane mare parte din masurile dureroase pentru 2009, fiind de acord, pentru acest an, cu o reducere de cheltuieli de doar un miliard de euro.
Seful misiunii de evaluare a FMI, Jeffrey Franks, a declarat, inaintea plecarii din Romania, ca exista sanse ca economia sa treaca pe plus la anul. "Daca ne uitam la trimestrele urmatoare, declinul se va micsora si putem intrevedea o trecere in domeniul pozitiv in trimestrele urmatoare si o crestere economica pozitiva in 2010", a spus Franks.
Fondul estimeaza un plus de 0,5-1%, chiar mai optimist decat ultimele date ale Comisiei Nationale de Prognoza (0,1%).
Fondul a acceptat, pentru acest an, un deficit bugetar de 7,3% din PIB, mult mai mare decat tinta de 4,6%, convenita initial, acceptand faptul ca din cauza crizei incasarile au fost mult mai mici decat planurile Guvernului. Pentru anul viitor insa, FMI estimeaza un deficit bugetar de 6%, ceea ce, potrivit expertilor Fondului, presupune un efort de ajustare a cheltuielilor de 2-2,5% din PIB, adica cel putin 3 miliarde de euro, la modul grosier.
Taierile de cheltuieli se vor face in special pe seama personalului angajat la stat, cheltuielile pentru plata bugetarilor ajungand, in acest an, la nu mai putin de 9% din PIB. In termeni nominali, in prima jumatate a anului, statul a cheltuit, lunar, cu plata propriilor angajati, circa un miliard de euro. Situatia se va schimba la anul. "In 2010, ajustarea (cheltuielilor de personal - n.red.) ar trebui sa fie cu jumatate de punct procentual din PIB sau usor mai mult. In urmatorii 4-5 ani, cheltuielile cu salariile in sistemul public ar trebui sa scada cu cate 0,5% din PIB, pentru a ajunge sub 6% din PIB, de la circa 9% din PIB in prezent", a spus Franks.
In mod cert, aceasta suma va presupune concedieri masive, dupa cum recunoaste si ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea. "Pana la jumatatea anului viitor, pana in iunie, pot sa va asigur ca, avand in vedere angajamentul de reducere cu 0,6% din PIB a cheltuielilor salariale, va fi vorba despre un numar mare de personal disponibilizat. Nu vorbim de 1.000-2.000 de persoane", a spus Pogea. Zilele trecute, presa a vehiculat, citand surse guvernamentale, o cifra de 100.000-150.000 de disponibilizati, pana la jumatatea anului viitor, dar Pogea a spus ieri ca este "prematur" sa avanseze o cifra.
In 2010 se pare ca leul va fi stabil daca nu vom avea parte de socuri majore. Analistii principalelor banci locale, dar si Comisia Nationala de Prognoza vad pentru 2010 un curs de schimb euro/leu situat in jurul valorii de 4 lei. Cei de la Raiffeisen sunt cei mai optimisti si vad un euro la 3,92 lei la finele anului urmator, dupa ce ar urma sa incheie anul 2008 la 4,25 lei. Analistii ING considera ca dupa primele sase luni ale anului urmator moneda nationala ar urma sa se aprecieze usor pana la un nivel de 4,15 lei/euro. UniCredit Tiriac avanseaza un curs de 4,28 lei/euro pentru finele anului urmator, in timp ce Comisia Nationala de prognoza plaseaza moneda europeana la 4,20 lei in 2010 si la 4,25 lei la finele acestui an.
Reducerea dramatica a cererii si ajustarea substantiala a deficitului extern ca urmare a crizei economice globale ajuta procesul dezinflatiei din Romania. Toate prognozele indica reintrarea inflatiei in intervalul tintit de Banca Nationala. Dezechilibrul extern, una dintre principalele vulnerabilitati ale economiei romanesti, a suferit o corectie extrem de rapida, diminuand puternic volatilitatea cursului de schimb, unul dintre factorii cei mai importanti ce determina evolutia inflatiei in Romania. Rata anuala a inflatiei este prognozata la nivelul de 4,3% la sfarsitul anului 2009, iar pentru finalul anului 2010 la 2,6%.
Integral in Cotidianul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice