Topul celor mai intalnite escrocherii informatice
Data publicarii: 11-08-2009 | IT&CCriza financiara globala este o buna ocazie de rotunjire a veniturilor pentru toate tipurile de escroci, de la cei de categoria grea, precum Bernard Maddoff, pana la cei mici, axati pe indivizi sau grupuri mici de naivi.
O categorie aparte insa din ce in ce mai consistenta de escroci este cea activa in mediul online sau prin intermediul altor mijloace de comunicare de la distanta. Actimize, companie care detine o cota importanta pe piata solutiilor de securitate online, enumereaza 10 dintre cele mai comune inselatorii.
1. Fraudele derulate prin intermediul retelelor sociale de tipul Facebook, Twitter sau My Space. Fraudatorii fac rost de contul utilizatorilor dupa care solicita prietenilor sau familiei ajutoare financiare.
2. E-mail-uri prin care sunt anticipate rezultatele unor partide de fotbal. O parte a celor care primesc e-mail-urile constata ca rezultatelele sunt corecte timp de cateva zile. Ulterior li se cere sa se aboneze la un serviciu de pariuri sportive. Escrocheria se bazeaza pe faptul ca, statistic, din totalul mail-urilor trimise, pentru o parte a celor implicati rezultatele vor fi corecte si vor fi convinsi sa plateasca abonament.
3. Telefon dat de necunoscuti. Sunt avute in vizor, in special, persoanele varstnice. Acestora li se spune la telefon ca nepotul lor sau alta ruda apropiata a avut un accident. In numele rudei li se cere virarea unor sume de bani.
4. Oferta de nerefuzat. Escrocii vand produse sau servicii fictive la preturi mult inferioare pietei. Aceeasi schema se aplica si cand victimelor li se ofera un job descris ca fiind extrem de avantajos.
5. Companii care efectueaza servicii financiare ilegale. Acestea percep comisioane mult peste cele anuntate clientilor sau propun tranzactii oneroase pentru utilizatori.
6. Tot prin intermediul telefonului victimele sunt convinse sa divulge informatii personale folosite ulterior pentru accesarea conturilor. De cele mai multe ori fraudatorii invoca motive de securitate.
7. E-mail-urile cu troieni sub forma ofertelor promotionale. Pot include link-uri sau documente atasate infectate.
8. Phishing-ul este unul dintre cele mai intalnite escrocherii online. Sub masca unui e-mail oficial venit de la banca in care clientul are deschis un cont, fraudatorii afla informatiile personale ale victimelor.
George Trifu
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani