Unde iti faci pensiune pe bani europeni
Data publicarii: 10-08-2009 | AfaceriUniunea Europeana finanteaza construirea structurilor de primire doar in zonele rurale cu potential turistic, dar inca nedezvoltate.Aproape 3.000 de comune prezinta capacitate turistica, dar inca neexploatata. Cei care deschid pensiuni aici pot primi sprijin nerambursabil de pana la 200.000 de euro.
Daca vrei sa-ti ridici o pensiune cu bani europeni, trebuie sa stii ca aceasta nu poate fi amplasata oriunde, ci intr-o comuna care sa prezinte potential turistic, dar care nu a fost inca dezvoltata. Asta pentru a evita investitiile in zone suprasaturate si pentru a valorifica capacitatea celor care inca nu au cunoscut o expansiune.
In acest sens, Agentia Nationala pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit a intocmit o lista (se poate gasi pe site-ul institutiei - www.apdrp.ro) cu localitatile din mediul rural, grupate pe judete, in care activitatile turistice pot primi sprijin nerambursabil de la Uniunea Europeana. Conform anexei 10 a Ghidului Solicitantului pentru masura 313 - "Incurajarea activitatilor turistice", in Romania, exista 2.830 de comune cu potential turistic.
Pentru fiecare localitate inscrisa in lista se aloca un anumit punctaj, in functie de potential, ce variaza intre 1 si 10. In sistemul de punctare a proiectului, un punct sau doua din Anexa 10 echivaleaza cu cinci, trei sau patru puncte cu 10, iar 7-10 puncte cu 20. Cu cat se aloca un punctaj mai mare zonei in care vrei sa-ti ridici o pensiune cu bani europeni, cu atat ai mai multe sanse de finantare. Sprijinul nerambursabil se ridica pana la 200.000 de euro si reprezinta maximum 50% din valoarea eligibila a proiectului.
In zonele dezvoltate, doar modernizari
Sustinerea turismului in mediul rural si a agroturismului s-a facut haotic in cadrul programului SAPARD (fonduri pentru a ajuta statele in procesul de preaderare in domeniul agriculturii si dezvoltarii rurale) si, astfel, s-au nascut zone turistice aglomerate, spune Felix Lucutar, managing partner la Agriculture Capital&Engineering.
Mai mult, el spune ca unele zone, cum ar fi Moieciu, si-au pierdut farmecul, iar in altele au fost deschise pensiuni fara potentiali clienti, adica s-au facut investitii fara dimensiune economica. "Masura 313 s-a vrut a fi mai articulata, in sensul ca zonele deja aglomerate nu mai pot sa beneficieze de fonduri decat pentru modernizari", explica Lucutar.
Astfel, in Anexa 9 a Ghidului Solicitantului se regaseste lista comunelor dezvoltate din punct de vedere turistic in care este permisa numai modernizarea si extinderea structurilor de primire cu functie de cazare. Aceasta cuprinde 30 de localitati, printre care se numara Arieseni, Moneasa, Bran, Moieciu, Costinesti, Praid, Snagov si Ocna Sugatag. Un alt element de noutate in cadrul masurii 313 il reprezinta posibilitatea de a organiza activitati recreationale separat de o structura turistica, o optiune benefica si inovativa.
Integral in Adevarul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman