Record: 817 mil. lei, rate intarziate la plata
Data publicarii: 06-08-2009 | Finante-BanciTot mai multe rate la creditele bancare sunt achitate cu intarziere. Datele publicate de Banca Nationala a Romaniei arata faptul ca, in iunie 2009,817 milioane de lei era valoarea ratelor platite cu o intarziere mai mica de 30 de zile. De asemenea, restantele mai mari de 30 de zile au cumulat 4,98 miliarde de lei.
Comportamentul de plata al clientului de credit, atat persoana fizica, cat si juridica, arata o tendinta de a amana achitarea ratelor la credite. In luna iunie, valoarea ratelor achitate cu o intarziere de pana la 30 zile a fost de 917 milioane de lei. Iar datele publicate de banca centrala arata faptul ca tendinta de crestere a valorii intarzierilor la plata s-a accentuat pe parcursul acestui an. Mai mult, comparativ cu luna similara a anului precedent, valoarea ratelor intarziate la plata s-a majorat de aproape 3,6 ori. Un studiu publicat, ieri, de GfK Romania arata faptul ca, in acest an, romanii se tem ca nu isi vor mai putea achita datoriile. Andi Dumitrescu, directorul general al GfK Romania, precizeaza ca, "in comparatie cu anul trecut, framantarile si temerile romanilor sunt mult mai concrete, fiind strans legate de asigurarea stabilitatii financiare si a sigurantei familiei". In 2008, principalele preocupari erau legate de incercarea de a atinge un nivel de trai cat mai decent si de a avea un plus de confort in viata de zi cu zi. Ceea ce ii framanta la acel moment era rata inflatiei, pentru ca le ameninta zona de castig si investitii, arata studiul GfK. Anul acesta, intr-un context dominat de incertitudine si nesiguranta privind viitorul apropiat, riscul de a-si pierde locul de munca a devenit cea mai puternica temere. "Urmeaza teama de a nu-si mai putea plati datoriile si ingrijorarea legata de scaderea calitatii vietii", mai arata studiul GfK Romania.
Ponderea restantelor a ajuns la 2,58% din totalul creditelor
Simultan cu evolutia intarzierilor la plata, ponderea restantelor in soldul total al creditelor a urcat, in iunie, la 2,58%. Asta dupa ce, in iunie 2008, nivelul a fost de 1,17%, iar la finele anului trecut ajunsese la 1,47%.
Integral in Financiarul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani