Prima Casa permite achizitionarea doar a garsonierelor intr-un proiect imobiliar finalizat
Data publicarii: 06-08-2009 | ImobiliareLimita de 60.000 de euro impusa prin "Prima Casa" pune in dificultate cumparatorii ce doresc sa-si cumpere o locuinta intr-un proiect rezidential finalizat, acestia putand achizitiona doar garsoniere, potrivit unui studiu realizat de Proiecte.biz, portal dedicat prezentarii proiectelor imobiliare.
Pe de alta parte, diferentele de preturi intre apartamente ii constrange pe acestia sa-si restranga optiunile la doar cateva zone din Bucuresti.
"In general locuintele finalizate nevandute inca se adreseaza cumparatorilor cu venituri peste medie ce dispun si de lichiditati personale insemnate. De cele mai multe ori, pretul unui apartament depaseste suma de 60.000 de euro, in acest caz fiind necesara achitarea diferentei din resursele proprii", se arata in studiul citat.
Astfel, cei dispusi sa achizitioneze locuinte off-plan au sanse in plus sa se incadreze in programul "Prima Casa", insa pentru cei ce intentioneaza sa se mute imediat oferta de locuinte este foarte limitata.
Prin urmare, "Prima Casa" intr-un proiect finalizat este o garsoniera. Dezvoltatorii chestionati nu dispun de multe variante pentru clientii finantati prin programul guvernamental, daca acestia doresc si mutarea imediata.
In ceea ce priveste zona de est a Capitalei, se remarca o oferta mai bogata de apartamente finalizate. Astfel, in cartierul Titan, in complexul Pallady Residence se ofera o garsoniera de 54 de mp utili la 63.450 de euro cu TVA inclus, iar un apartament de doua camere de 71 mp utili la 88.890 de euro TVA inclus. In ceea ce priveste locul de parcare, acesta se achita separat si costa 7.140 de euro cu TVA inclus.
Tot in aceeasi zona, in proiectul Edenia Titan o garsoniera cu o suprafata utila de 34 de mp costa 57.000 de euro TVA inclus, iar in complexul Swiss Cotage pentru un apartament cu doua camere de 42 de mp utili, dezvoltatorul vrea 72.450 de euro.
In partea de sud a Bucurestiului, ansamblul Fortuna Residence din zona Sos. Alexandriei-Prelungirea Ghencea vinde o garsoniera de 50 de mp la un pret de 51.512 cu TVA inclus si un apartament cu doua camere, cu o suprafata utila de 74 mp, cu 73.000 de euro.
De asemenea, in vest, in zona Militari, in complexul Ten Blocks sunt disponibile apartamente de doua camere cu suprafata utile de 90 mp la un pret de 89.000 de euro cu TVA si loc de parcare inclus. In Militari Residence o garsoniera de 49 de mp utili costa 49.000 de euro, iar un apartament de doua camere de 86 de mp utili, 86.000 de euro, incluzand si TVA.
Oferta este mai numeroasa in partea de nord, dar preturile se situeaza peste medie. Astfel in Baneasa, in complexul finalizat North Lane un apartament de doua camere costa 78.000 de euro si are o suprafata utila de 48 mp. In Greenfield Residence pentru o garsoniera de 40 de mp utili se cere 59.500 de euro, TVA inclus.
De asemenea, in zonele centrale preturile sunt ridicate. O garsoniera de 48 de mp utili in proiectul Vitan Mall Zizin ajunge la 72.000 de euro, iar in proiectul Saphir Stein din Cotroceni un apartament cu doua camere cu o suprafata utila de 70 mp are un pret final, cu TVA inclus, de 136.500 de euro.
Potrivit Proiecte.biz, exceptand zona si caracteristicile unei locuinte, pretul final este influentat puternic de suprafata. "Cel mai potrivit instrument numeric de comparatie este pretul pe mp util. Acest indicator ofera baza necesara pentru realizarea de comparatii pertinente, pentru ca in fapt pretul unui mp util este cel ce exprima valoarea reala a locuintei ca si entitate de sine statatoare. In medie, diferenta dintre pretul pe mp util din zona de nord si cea de sud este de 500 de euro. Un mp util intr-un apartament nou construit dintr-o zona centrala ajunge sa coste si cu 1.000 de euro mai mult decat in zonele de sud", potrivit studiului.
Ca si o concluzie, conform analizei Proiecte.biz, in partea de sud, vest si est cumparatorii au sanse sa achizitioneze prin programul guvernamental o locuinta finalizata, in timp ce in zona centrala si de nord preturile locuintelor se situeaza la un nivel dificil de atins de aceasta categorie de clienti.
In acest studiu au intrat numai proiectele finalizate, situate in interiorul granitelor orasului.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman
- Revolut anunță actualizarea IBAN-urilor locale și operaționalizarea sucursalei românești
- Schneider Electric colaborează cu GR3N pentru reciclarea plasticului și promovarea circularității în industria chimică
- NewCold intra in Romania prin achizitia unui teren de 9 hectare in nordul Bucurestiului