Sapte constatari incomode despre carduri
Data publicarii: 05-08-2009 | Finante-BanciCardul de credit adoarme vigilenta consumatorului cu perioada de gratie; cardul de debit va directioneaza subtil banii spre banci. Cardul de fidelitate va momeste cu reduceri simbolice, pentru a trece pragul magazinelor cand, de fapt, nu aveti nevoie.
1. O invitatie cu gratie la cheltuieli exagerate
Perioada de gratie in cazul unui card de credit exista doar pentru a va adormi vigilenta si bunul-simt. Putini s-ar mai apuca de cheltuieli daca ar sti ca vor fi nevoiti sa returneze banii la dobanzile exorbitante practicate de banci la aceste instrumente (20-30% in prezent, in Romania). Multi vor avea insa tendinta sa uite acest amanunt la umbra celor 30-55 de zile pe care le au la dispozitie pentru a returna banii fara dobanda. Va imaginati ca bancile iau din resursele proprii pentru a genera limita de credit de pe card sau din depozitele la termen? Gresit! Este vorba, in majoritatea cazurilor, de emitere de moneda virtuala care (pentru banca) nu genereaza costuri, ci doar beneficii atunci cand clientul intra in perioada de aplicare a dobanzilor ori a penalitatilor de intarziere.
2. Un bir mascat pentru banci
Recent, Curtea Constitutionala a admis ca obligarea angajatilor de a primi banii de salariu pe card (bancile trebuie sa-i fie recunoscatoare Guvernului Tariceanu pentru asta) reprezinta o limitare a veniturilor (prin aplicarea unor comisioane de retragere care pot depasi 0,5%). Putine banci ofera dobanzi apropiate de depozite pe cardul de debit.
Printre cele mai opace la protejarea economiilor populatiei de inflatie sunt bancile care au beneficiat cel mai mult de contractele incheiate cu institutiile publice pentru virarea salariilor angajatilor (vezi BCR, BRD).
3. Fidelitate platita scump
Cardurile co-branded vor sa va castige drept clienti permanenti sub pretextul unor reduceri simbolice. 5-10% nu inseamna mare lucru pentru retailer, e oricum sub marja sa de profit, iar miza este castigarea unui client pe termen lung, eventual smuls chiar de la concurenta.
4. Siguranta pana la proba contrarie
Daca sunteti victimele unei tentative de phishing ori a unei clonari a cardului, sunt sanse mari sa fiti intampinati cu o ridicare din umeri la ghiseu. Exista carduri legate de conturile curente cu dobanda sau chiar de conturile de economii, unde o astfel de frauda va poate cauza pierderi substantiale.
In plus, spre deosebire de un depozit unde exista un contract semnat de banca, in cazul unui card legat de un cont in care sumele circula des (alimentari si retrageri frecvente), poate fi mai greu de demonstrat dimensiunea fraudei.
5. Comisioane multe si nu toate marunte
Bancile va taxeaza pentru emiterea cardului, administrarea contului, emiterea unui card suplimentar, pentru intarziere la plata sumelor retrase, pentru retragere de numerar, interogarea soldului, pentru schimbarea PIN-ului, pentru transmiterea unui extras de cont etc. "Pic cu pic se face lac" se potriveste de minune in industria emitentilor de carduri. Cel mai greu la cantar trag insa dobanzile penalizatoare pe cardul de credit sau pentru utilizarea descoperitului de cont (overdraft) pe cel de debit. Cei care au ajuns sa traiasca din sumele retrase de pe doua carduri de credit au simtit pe pielea lor asta la inceputul anului.
6. Sindromul Big Brother
Cipul din card va garanteaza siguranta tranzactiilor, dar va poate asigura simultan localizarea in spatiu in momentul in care faceti operatiuni. Va trebui sa alegeti deci intre nevoia de siguranta maxima si intimitate.
7. Cash-ul are avantajele sale
Cine isi face cumparaturile cu banii jos va fi tentat sa isi compuna mai atent, de acasa, lista de achizitii, sa dramuiasca mai grijuliu cumparaturile care nu sunt de stricta necesitate. Poti evita sa cumperi inutil plecand, pur si simplu, cu bani mai putini de acasa, ceea ce nu se intampla cand ai toate economiile pe card.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii