Universitatile private cam recunosc: fabricam tampiti

Data publicarii: 05-08-2009 | HR/Cariere

Cotidianul a lansat universitatilor particulare o provocare de nerefuzat: sa alcatuiasca un Top 5 al celor mai de succes absolventi care s-au implinit profesional in urma studiilor finalizate acolo. Raspunsurile reprezinta o buna radiografie a performantelor invatamantului universitar privat.

In timpul scandalului cu diplomele ilegale emise de Universitatea "Spiru Haret", rectorul particularei, Aurelian Gh. Bondrea, riposta la acuzatiile aduse de Ministerul Educatiei spunand ca studentii lui se angajeaza imediat dupa terminarea universitatii si ca, in ultima instanta, calitatea invatamantului particular este data de pozitiile prestigioase pe care le ocupa absolventii. Ziarul Cotidianul a trimis scrisori celor mai mari universitati private cu rugamintea de a ne indica cinci dintre absolventii lor de top, cu biografii profesionale impresionante. Era in interesul universitatilor sa raspunda, si chiar in puterea lor sa raspunda prompt, intrucat unul dintre criteriile de evaluare academica e capacitatea de a tine legatura cu fostii absolventi.
 
Reprezentantii Universitatii "Spiru Haret" au preferat sa ofere "din memorie" cinci asemenea absolventi.

"Ministrul ala de la IMM-uri a terminat la noi, Alessandra Stoicescu, Liana Stanciu a facut limbi straine, Tudor Octavian, analistul care tot apare pe la televizor, si Liliana Minca, cea care e acum secretar de stat la Exporturi. Asa, mai sunt si primari din Teleorman, un deputat de Ialomita, in Parlament sunt o gramada. Mergeti in Giurgiu si vedeti ca toata politia are diploma de «Spiru Haret»", ne-a declarat George Nicolau, purtatorul de cuvant de la "Spiru Haret". Numai ca ministrul de la IMM-uri, Constantin Nita, spune ca nu a invatat, ci a predat intre 2000 si 2003 la Facultatea de Management de la "Spiru Haret". Iar Tudor Octavian ne-a declarat ca nu a avut nici o tangenta cu aceasta universitate.
 
Liliana Minca, fosta sefa de la Loterie, actuala secretara de stat de la Agentia Nationala de Control al Exporturilor, a facut prima facultate la "Spiru Haret", specializarea Management Financiar-Contabil. Dar precizeaza ca licenta si-a luat-o la ASE. "Apoi am mai facut studii de licenta si master la Universitatea Petrol si Gaze din Ploiesti si Facultatea de Stiinte Economice", spune Liliana Minca. Universitatile Hyperion si "Titu Maiorescu" nu au raspuns nicicum solicitarilor ziarului Cotidianul. Iar rectorul Ion Spanulescu, de la Hyperion, ne-a inchis telefonul in nas in momentul in care i-am reiterat invitatia.
 
Universitatea "Dimitrie Cantemir" a gasit o strategie indirecta de a refuza sa participe la realizarea acestui material. Rectorul Corina Dumitrescu, consilierul personal al ministrului Educatiei si sotia presedintelui Comisiei de invatamant din Camera Deputatilor, nu a vrut sa-si promoveze absolventii care au facut cariera si ne-a transmis urmatorul raspuns: "Nu va vom nominaliza 5 absolventi ai universitatii noastre deoarece apreciem si respectam in egala masura valoarea absolventilor nostri. Pentru sustinerea insa a demersului dumneavoastra jurnalistic va putem preciza ca majoritatea absolventilor nostri au fost angajati in domeniul de licenta pe care l-au absolvit, astfel incat ii puteti cu usurinta identifica in institutii de prestigiu cum ar fi: administratia centrala si locala, institutii de invatamant superior, tribunale, judecatorii, notariate, parchete, Camera de Comert si Industrii a Romaniei, hoteluri, banci, Directia Generala a Finantelor Publice etc.
 
Universitatea "Titu Maiorescu" (UTM), prima care a trimis listele cu licentiati de top, mizeaza si ea pe notorietatea unor vedete media: Iulia Fratila a absolvit aici. "Am avut intentia de a merge la Universitatea din Bucuresti, numai ca mi-au spus ca nu mai am voie pe locurile de la buget pentru ca am absolvit pe banii statului si Facultatea de Drept. Si aveam o prietena la «Maiorescu» care mi-a spus cum este acolo. Aveam baza materiala, profesori extraordinari, am fost mai mult decat incantata. Eu chiar vreau mai tarziu sa lucrez ca psihanalist, asta imi place. La Drept m-am dus ca au vrut parintii. Daca nu, trebuia sa merg la Medicina", povesteste vedeta.
 
Ionut Balintoni este managing partner la Qualia, companie care se ocupa de recrutare, si este foarte multumit de universitatea particulara pe care a absolvit-o in urma cu trei ani. Insa precizeaza ca nu a terminat doar la Universitatea "Maiorescu". "Eu am facut mai intai facultatea la stat, ASE, dar nu am reusit sa obtin un job. Apoi m-am inscris la «Maiorescu» pentru ca asa aveam si timp sa lucrez si nu regret. Profesorii sunt foarte buni si deschisi si am putut pune accent pe ce ma interesa pe mine, psihologia organizationala. Aveam un program flexibil si banuiam ca exista intelegere din partea profesorilor daca ai un job", spune Ionut Balintoni. Universitatea «Maiorescu» se mandreste si cu Valentin Multescu, specialist in psihologie clinica si psihoterapie, care nu precizeaza pe site-ul sau ce universitate a absolvit. O alta absolventa nominalizata in top este Alina Mohorea, care lucreaza la Agentia Adventista pentru Dezvoltare, Refacere si Ajutor. UTM a mai mentionat absolventii de la Facultatea de Psihologie care au ajuns sa lucreze in presa, mediul de afaceri, banci si resurse umane, dar si psihoterapie.
 
Romano-Americana: asta da top
 
Cursurile altei universitati particulare, Romano-Americana (URA), au fost absolvite de manageri si oameni de afaceri care mai au si alte diplome de studiu. Presedintele UniCredit-Tiriac Bank, Catalin Rasvan Radu, a terminat in 1996 Facultatea de Relatii Comerciale si Financiar-Bancare Interne si Internationale. Este licentiat al Universitatii Politehnice si al Academiei de Studii Economice. Are un MBA la Conservatoire National des Arts et Metiers - Paris si un program avansat de management la Harvard Business School. Stefan Vuza, actionar majoritar la Grupul "Serviciile Comerciale Romane", a absolvit in 2001 aceeasi facultate ca presedintele UniCredit. Universitatea Romano-Americana se mandreste si cu Adrian Dita, Director Corporate Affairs - Vodafone Romania, Adrian Chirica, S&B Manager Marriot Hotels, Ciprian Bercea, director de Marketing la Automobile Bavaria, Radu Manolescu, manager partener la K.M.Trust&Partners, Daniela Aruscutei HR Manager - Hotel Ramada Nord, Alina Ulrich, proprietar al unei firme de soft in Sacramento

Cotidianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: