Stam mult la munca, pe bani putini

Data publicarii: 04-08-2009 | HR/Cariere

Romanii sunt cei mai muncitori europeni. Cel putin asa arata un studiu care a monitorizat orele petrecute de angajati la serviciu. Orele suplimentare  "bifate" la birou nu inseamna neaparat o productivitate crescuta. In plus, putin angajatori le platesc.

Peste 41 de ore a stat, in medie, un angajat roman la serviciu, intr-o saptamana din ultima parte a anului trecut. Mult peste media europeana - 40,4 ore/saptamana - , statistica plasandu-ne in topul europenilor "muncitori".

Si in privinta numarului de ore de munca anuale negociate cu angajatorul stam foarte bine: 1.840, dupa cum arata o cercetare realizata de Eurofound (Agentia Europeana pentru Ameliorarea Conditiilor de Viata si Munca - Dublin).

Aceste cifre, confirmate de specialistii in resurse umane, nu indica neaparat ca romanii sunt si foarte eficienti. "Nu stim daca in cazul romanilor numarul mare de ore petrecute la birou inseamna si o productivitate mare", spune Iuliana Badea, sales manager in cadrul companiei de recrutare Lugera & Makler. In plus, nu toate firmele platesc orele suplimentare lucrate de angajati.

"In fabricile in care se munceste in ture, orele suplimentare sunt pontate. Totusi, sunt foarte putine cazuri in care angajatii de birou care stau peste program primesc echivalentul in bani al orelor suplimentare lucrate", mai spun specialistii in resurse umane, adaugand ca nici plata fortei de munca nu este comparabila cu aceea din tarile vestice.

Program scurtat

Daca in statele-nou intrate in Uniunea Europeana se munceste cel mai mult, francezii si germanii au timp liber din plin. Francezii muncesc doar 38,4 ore pe saptamana, cu doua ore sub media UE, iar nemtii au cele mai multe zile libere (concediu si sarbatori legale), insumand 40,5 in fiecare an.

Metoda prin care cele doua parti, angajatii si angajatorii, cad la un acord privind numarul de ore de lucru este, in UE, contractul colectiv de munca. Reprezentantii Eurofound afirma ca in tarile vestice programul a fost scurtat de la un an la altul si estimeaza ca acelasi lucru se va intampla si cu statele mai nou-intrate in UE.

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: