Companiile taie beneficiile si trec pe tichete deductibile
Data publicarii: 30-07-2009 | HR/CariereCompaniile renunta la acordarea de indemnizatii in bani pentru masa angajatilor sau pentru vacantele acestora, preferand sa ofere tichete de masa, tichete cadou sau de vacanta, care sunt deductibile si mentin puterea de cumparare a oamenilor. Aceasta varianta le reduce cheltuielile cu beneficiile respective cu peste 60%, potrivit companiilor de consultanta in resurse umane.
"Exista o tendinta pe piata la nivelul companiilor - de a reduce cat mai mult cheltuielile si de a gasi solutii mai ieftine pentru a oferi, totusi, anumite beneficii angajatilor. Astfel, firmele acorda tichete cadou in locul primelor de Paste si de Craciun si tichete de vacanta in locul primelor pentru concediu, acestea nefiind impozitate", spune Alina Popescu, reward info serv manager pentru compania de consultanta Hay Group.
Cele mai multe firme ofereau deja tichete de masa angajatilor inainte de inceperea crizei economice, acesta fiind un beneficiu foarte raspandit pe piata, mentioneaza Alina Popescu. Totusi, au existat si companii care au inlocuit indemnizatiile in bani cu tichete de masa, pentru a-si reduce cheltuielile.
"Am incercat sa nu modificam pachetul de beneficii sau bonusurile, dar, pe de alta parte, am fost fortati sa reducem costurile. Astfel incat, daca inainte ofeream o suma de bani in loc de bonuri de masa, acum, in urma situatiei economice dificile, am trecut la bonuri de masa pentru ca beneficiem de deductibilitatea acestor costuri", explica Ioana Mironescu, manager HR pentru filiala locala a companiei de tehnologie 3M. Aceasta strategie mentine, intr-o oarecare masura, puterea de cumparare a angajatilor, esentiala pentru intretinerea consumului si iesirea treptata din criza, sunt de parere oamenii de afaceri.
"Consider ca statul nu se poate substitui zonei private si, pentru a putea relansa consumul, in contextul crizei, ar trebui ca oamenilor sa li se lase banul in buzunar", considera Dan Sucu, proprietarul Mobexpert.
Accor Services Romania, filiala locala a celei mai mari companii din domeniul tichetelor de servicii, mentioneaza ca, in ultimul timp, s-a inregistrat o crestere a numarului IMM-urilor care acorda angajatilor astfel de tichete.
"Observam o crestere a interesului fata de tichete din partea companiilor mici. Din ce in ce mai multe IMM-uri realizeaza ca tichetele de masa reprezinta o modalitate de a reduce costurile cu salariile, pastrandu-se, in acelasi timp, puterea e cumparare a salariatilor", spune Iulian Alexe, director marketing, Accor Services Romania. In prezent, un tichet de masa are valoarea de 8,48 de lei pentru fiecare zi lucratoare. Valoarea maxima deductibila pentru tichetele cadou este de 150 de lei, iar pentru cele de vacanta, de 3.600 de lei anual.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii