Cine influenteaza marimea chiriilor
Data publicarii: 29-07-2009 | ImobiliareAfluxul de studenti, dar si expatii si oamenii de afaceri contribuie la diferentele de tarif, in functie de anotimp.Valorile chiriilor difera de la un anotimp la altul, existand o serie de factori care influenteaza acest lucru. Fenomenul este cu atat mai accentuat in orasele mari, in care se regasesc centre universitare si reprezinta adevarate focare ale lumii afacerilor.
Florin Panaitescu, consultant imobiliar al agentiei Casa Mea, spune ca, pe langa afluxul de studenti si elevi din provincie pe care il cunoaste Capitala toamna, exista si un grup din ce in ce mai numeros de expati, persoane din alte tari care isi desfasoara activitatea in Romania si care, in general, la sfarsitul primaverii sau inceputul verii, pleaca in tarile de origine, reintorcandu-se toamna. Specialistul adauga ca fenomenul acesta, de pe piata chiriilor, nu este unul specific Bucurestiului si ca el caracterizeaza toate orasele mari ale lumii, centre universitare, dar si mari centre de afaceri. Intotdeauna, inceputul anului scolar si universitar a reprezentat un principal factor care a influentat piata chiriilor, spun si consultantii EuroMetropola.
Majorari generalizate
Toamna valoarea chiriilor inregistreaza o usoara crestere atat pentru garsoniere si apartamente cu doua camere, cat si pentru apartamente cu suprafete mai mari, de respectiv trei si patru camere, intrucat unii studenti prefera sa reduca aceste costuri pentru situatia locativa si se grupeaza pentru un apartament mai spatios. Totodata, inceputul lunii septembrie reprezinta si intoarcerea oamenilor din concediu si reluarea activitatilor de business la un nivel intens, ceea ce genereaza dinamica acestui segment imobiliar, precizeaza reprezentantii companiei EuroMetropola.
Un alt fel de practica
Daniel Zamfirescu, consultant imobiliar al agentiei Perfect House, spune ca exista orase mari in lume, cum ar fi cazul unora din America de Sud, in care, pentru a evita inchirierea an de an a altei locuinte, multi studenti sau expati pastreaza locuinta inchiriata anterior, platind, pe perioada verii, o suma mai mica. "Astfel, nu pierde nici proprietarul bani in cele trei-patru luni de vacanta, dar nici chiriasul, care se reintoarce toamna reluand plata chiriei la valoarea din primavara si suportand, pe perioada verii, in absenta, niste costuri aproape simbolice", spune consultantul.
Pe de alta parte, valoarea chiriei mai este influentata si de imbunatatirile locuintei in cauza, desi, spune Cezar Filip, consultant in amenajari interioare, "cine decide sa investeasca in amenajarea unei proprietati nu trebuie sa mizeze pe asta pentru a ridica valoarea chiriei lunare". Specialistul adauga ca fiecare, dupa propriul gust, decide ce tip de parchet, de gresie sau faianta prefera in locuinta si exista posibilitatea ca un potential chirias, care vine sa vizioneze apartamentul, sa nu fie neaparat incantat de felul in care arata, chiar daca proprietarul are senzatia ca a efectuat o lucrare de bun-gust si calitativa.
Asadar, concluzioneaza consultantul, investitiile in locuinta nu trebuie facute in speranta unui castig mai mare, ci doar pentru a asigura un grad de confort. El ii sfatuieste pe cei aflati in cautarea unei locuinte de inchiriat "sa nu accepte un pret mai mare doar pentru ca apartamentul are nu stiu ce adaosuri, care, pana la urma, exista pentru folosul proprietarului, pe termen lung, si nu al chiriasului".
Integral in Romania Libera
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani