Cine influenteaza marimea chiriilor
Data publicarii: 29-07-2009 | ImobiliareAfluxul de studenti, dar si expatii si oamenii de afaceri contribuie la diferentele de tarif, in functie de anotimp.Valorile chiriilor difera de la un anotimp la altul, existand o serie de factori care influenteaza acest lucru. Fenomenul este cu atat mai accentuat in orasele mari, in care se regasesc centre universitare si reprezinta adevarate focare ale lumii afacerilor.
Florin Panaitescu, consultant imobiliar al agentiei Casa Mea, spune ca, pe langa afluxul de studenti si elevi din provincie pe care il cunoaste Capitala toamna, exista si un grup din ce in ce mai numeros de expati, persoane din alte tari care isi desfasoara activitatea in Romania si care, in general, la sfarsitul primaverii sau inceputul verii, pleaca in tarile de origine, reintorcandu-se toamna. Specialistul adauga ca fenomenul acesta, de pe piata chiriilor, nu este unul specific Bucurestiului si ca el caracterizeaza toate orasele mari ale lumii, centre universitare, dar si mari centre de afaceri. Intotdeauna, inceputul anului scolar si universitar a reprezentat un principal factor care a influentat piata chiriilor, spun si consultantii EuroMetropola.
Majorari generalizate
Toamna valoarea chiriilor inregistreaza o usoara crestere atat pentru garsoniere si apartamente cu doua camere, cat si pentru apartamente cu suprafete mai mari, de respectiv trei si patru camere, intrucat unii studenti prefera sa reduca aceste costuri pentru situatia locativa si se grupeaza pentru un apartament mai spatios. Totodata, inceputul lunii septembrie reprezinta si intoarcerea oamenilor din concediu si reluarea activitatilor de business la un nivel intens, ceea ce genereaza dinamica acestui segment imobiliar, precizeaza reprezentantii companiei EuroMetropola.
Un alt fel de practica
Daniel Zamfirescu, consultant imobiliar al agentiei Perfect House, spune ca exista orase mari in lume, cum ar fi cazul unora din America de Sud, in care, pentru a evita inchirierea an de an a altei locuinte, multi studenti sau expati pastreaza locuinta inchiriata anterior, platind, pe perioada verii, o suma mai mica. "Astfel, nu pierde nici proprietarul bani in cele trei-patru luni de vacanta, dar nici chiriasul, care se reintoarce toamna reluand plata chiriei la valoarea din primavara si suportand, pe perioada verii, in absenta, niste costuri aproape simbolice", spune consultantul.
Pe de alta parte, valoarea chiriei mai este influentata si de imbunatatirile locuintei in cauza, desi, spune Cezar Filip, consultant in amenajari interioare, "cine decide sa investeasca in amenajarea unei proprietati nu trebuie sa mizeze pe asta pentru a ridica valoarea chiriei lunare". Specialistul adauga ca fiecare, dupa propriul gust, decide ce tip de parchet, de gresie sau faianta prefera in locuinta si exista posibilitatea ca un potential chirias, care vine sa vizioneze apartamentul, sa nu fie neaparat incantat de felul in care arata, chiar daca proprietarul are senzatia ca a efectuat o lucrare de bun-gust si calitativa.
Asadar, concluzioneaza consultantul, investitiile in locuinta nu trebuie facute in speranta unui castig mai mare, ci doar pentru a asigura un grad de confort. El ii sfatuieste pe cei aflati in cautarea unei locuinte de inchiriat "sa nu accepte un pret mai mare doar pentru ca apartamentul are nu stiu ce adaosuri, care, pana la urma, exista pentru folosul proprietarului, pe termen lung, si nu al chiriasului".
Integral in Romania Libera
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii