Peste 4.200 euro, costurile ascunse ale programului Prima Casa
Data publicarii: 27-07-2009 | Finante-BanciNu mai putin de sapte comisioane si trei taxe trebuie achitate de catre un cumparator al "Primei Case". La acestea se adauga comisionul care trebuie achitat agentiei imobiliare, in cazul in care apartamentul nu este cumparat direct de la proprietar. Valoarea totala a acestora ajunge la peste 4.200 euro, luand in calcul un apartament de 60.000 euro.
De departe, cea mai mare cheltuiala va fi cea cu taxele notariale. Astfel, potrivit informatiilor furnizate de Uniunea Nationala a Notarilor Publici (UNNPR), pentru ziarul Gandul, pentru un apartament cu un pret de vanzare de 60.000 euro, taxele notariale se ridica la 4.437 lei, adica circa 1056 euro. "In aceasta suma sunt incluse costurile cu autentificarea contractului de vanzare-cumparare si cele pentru autentificarea unui contract de ipoteca pentru creditul de 57.000 euro", a declarat Alin Briceag, editor imagine la Biroul de presa al UNNPR.
Depozit colateral - 900 euro
In afara garantiei oferite de stat, bancile cer, la randul lor, o garantie suplimentara, sub forma unui depozit colateral, constituit din primele trei rate de dobanda si valabil pe toata perioada creditului. Pentru acest depozit bancile nu vor acorda nici un fel de dobanda, pe toata perioada creditului, de 10-30 de ani.
"Pentru un credit de 57.000 euro, pe 10 ani, dobanda pe luna este de maximum 300 de euro, asa ca depozitul colateral va fi in suma de 900 euro. Acesti bani se vor da inapoi clientului la achitarea ultimelor trei rate ale creditului", ne-au explicat reprezentantii de la relatii cu clientii ai unei banci. Evaluarea imobilului mai scoate din buzunarele celor interesati de cumpararea unei locuinte pana la 500 lei, plus TVA, adica circa 142 de euro.
Unele banci suporta acest cost, altele doar pun la dispozitia clientilor lor o lista cu evaluatorii agreati. In cazul in care "Prima casa" este achizitionata printr-o agentie imobiliara, trebuie luat in calcul si comisionul datorat acesteia, care ajunge, in medie, la 3 % plus TVA, dar poate fi si negociat, dupa cum a declarat Carmen Mihaita, secretar general ARAI. Astfel, pentru un apartament de 60.000 euro, comisionul poate ajunge la 2.000-2.500 euro.
Cu toate ca la demararea programului "Prima casa" multe banci au anuntat ca nu vor mai percepe comisioane de rambursare anticipata si nici pentru acordarea creditului, bancile au avut grija sa perceapa alte comisioane. Comisioanele pentru administrarea contului curent, cel de depunere/retragere numerar, de transfer al banilor din credit in contul curent al vanzatorului/constructorului, precum si comisionul de confirmare a soldului creditului mai vaduvesc clientii de inca circa 400 euro.
Si Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri va incasa de la cei ce cumpara "Prima casa" un comision de gestiune, de 0,37% pe an, care este, in primii 3-4 ani, de aproximativ 200 de euro. La acestea se adauga taxa de inregistrare la Arhiva Electronica de Garantii Reale Mobiliare, care este de 67 lei.
Integral in Gandul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani