Cum a tepuit Bursa fiul bulibasei din Bolintin
Data publicarii: 27-07-2009 | BursaFlorian Visa (39 de ani) a inselat Bursa, fiind ajutat de functionari ai statului, de tigani si boschetari, noteaza Adevarul. Fiul bulibasei din Bolintin-Vale, Florian Visa, a pacalit 298 de actionari pe piata de capital cu 2.000.000 de lei. Inselatoria este fara precedent in Romania.
Florian Visa, zis "Fane a lui Burdulea", a pus la punct o retea care opera cu date confidentiale, tranzactiona actiuni pe Bursa si opera in conturi bancare. "Fane a lui Burdulea" a primit sprijin pentru a pacali investitorii de la fiul sau, Gheorghita Visa si de la concubina acestuia, Mioara Costea.
De asemenea, patru angajati de la Depozitarul Central, al carui actionar majoritar este Bursa Romana de Valori, consilierul juridic de la SIF Muntenia, Nelu Teodoru, si mai multe persoane "de fatada" trimise la inaintare la banci si societati de investitii au acceptat, contra unor sume de bani, sa "puna umarul" la o frauda fara precedent pe piata de capital. Pentru reusita "afacerii", Florian Visa a profitat si de complicitatea mai multor brokeri si angajati bancari.
Cum a pus ochii "Fane a lui Burdulea" pe cuponiada
Fiul bulibasei din Bolintin Vale a observat ca toate datele privind actionarii celor cinci Societati de Investitii Financiare (SIF) - Banat -Crisana, Muntenia, Moldova, Oltenia, Transilvania - istoricul de cont, lista cu datele confidentiale, sunt stocate la Depozitarul Central (fost Regisco).
De asemenea, el avea cunostinta ca in urma Programului de Privatizare in Masa - cunoscut sub numele de "cuponiada" - mai multe persoane care nu aveau cunostinte despre actiuni au investit cuponul de actiuni gratuit la SIF-uri. Astfel ca, "Fane a lui Burdulea" s-a impus ca lider al mai multor rromi si i-a atras in combinatie.
Tinta: devalizarea posesorilor de actiuni si vanzarea acestora. Prima faza a constat in racolarea unui angajat de la Depozitarul Central: Andrei Nicolae Gurza, iar ulterior a altor patru - Iulian Bucur, Catalina Popa, Lucian Aftodie si Georgiana Bucur.
Oamenii bulibasei, recunoscuti de pagubiti
Rromii le transmiteau angajatilor de la Depozitarul Central datele de identitate ale unor actionari, iar acestia accesau baza de informatii a unitatii, aflau numarul de actiuni depuse de persoana verificata si valoarea de inregistrare. Grupul avea ca tinta doar actionarii care aveau portofoliul de cel putin 1.800 de lei.
Inarmati cu documente falsificate sau copii ale actelor de identitate false, "oamenii" bulibasei din Bolintin ridicau documentele necesare pentru tranzactionarea actiunilor. Pentru deschiderea de conturi in banci foloseau alte persoane, cu procuri de imputernicire false.
"Sagetile", de regula oameni saraci, care primeau un comision, erau cei care ridicau efectiv banii din aceasta activitate. "Hiba" acestui tip de inselaciune era ca Florian Visa, Florin Curt si Nicolae Andrei Gurza trebuiau sa se deplaseze prin tara si sa-i lamureasca pe actionari sa le dea acte de identitate sau copii ale acestora.
Mai multi pagubiti i-au recunoscut pe cei trei, dupa ce acestia "au jucat" mai multe roluri, pentru obtinerea documentelor: au spus ca sunt functionari la Bursa de Valori Bucuresti sau ca se desfiinteaza institutia actionariatului si ca vor sa vada daca investitorul abordat mai are actiuni si cati bani trebuie sa primeasca, dar si ca s-a terminat cu actiunile si ca le vor pierde daca nu le transfera lor, ca SIF Muntenia este in faliment si ca ei sunt trimisi sa le faca transferul la alte SIF-uri.
Baza de date vanduta de un Consilier SIF Muntenia
La inceputul anului 2008, Florian Visa a observat ca actiunile SIF-urilor, cotate la Bursa de Valori Bucuresti, sunt in continua crestere, astfel ca valoarea de piata a acestora era enorm de mare in raport cu valoarea de inregistrare.
El avea nevoie de o alta metoda pentru a putea avea acces la o baza mai mare de date, cu numele actionarilor la SIF-uri. Astfel ca Visa a cumparat de la Nelu Teodoru, consilierul juridic al SIF Muntenia, 22 de CD-uri care contineau baza de date cu toti actionarii SIF Muntenia. Intreaga tranzactie a durat circa doua - trei luni, avand in vedere numarul mare de suporti de stocare.
Audiat de procurori, Nelu Teodoru a recunoscut ca a vandut baza de date, dar a tinut sa faca precizarea ca fiul bulibasei i-a spus ca doreste din CD-uri doar numele actionarilor, spre a trata cu ei o eventuala tranzactie de vanzare-cumparare a titlurilor.
Functionari rasplatiti cu cate 5.000 de lei
De "citirea" CD-urilor s-a ocupat Nicolae Andrei Gurza, care intre timp, ocupat cu noile atributiuni, a plecat de la Depozitarul Central. El livra fostilor colegi Iulian Bucur, Georgiana Bucur si Lucian Aftodie numele actionarilor.
Cei trei, in schimbul a 3.000 - 5.000 de lei, dadeau toate detaliile necesare: extrase de cont, liste cu coduri confidentiale. Lucian Aftodi a schimbat in baza de date a Depozitarului Central, pentru aproximativ 60 de lei pentru fiecare cerere, adresa de corespondenta a unor actionari, la un domiciliu fals.
Noul actionar primea, de asemenea, toate datele confidentiale la noua adresa, cea falsa.
"Rromii m-au terorizat psihic"
Pus in fata probelor, Nicolae Andrei Gurza a recunoscut faptele de care a fost acuzat. El a declarat ca tiganii au exercitat presiuni asupra sa si l-au amenintat, astfel incat nu a mai reusit "sa se detaseze de acestia". De altfel, toti functionarii de la Depozitarul Central au recunoscut faptele.
Georgiana Bucur a declarat ca avea cunostinta ca fratele sau, Iulian Bucur, si Lucian Aftodie "lucrau cu niste retele de tigani, carora le dadeau informatiile necesare si ca acestia tranzactionau ilegal actiunile cetatenilor, ale caror coduri numerice personale mi le dadeau si dupa aceea isi insuseau banii prin diverse banci". Atat ea, cat si fratele sau au relatat ca in afara de tiganii din gruparea din Bolintin Vale, au mai lucrat in acelasi mod si pentru alta grupare de tigani din cartierul bucurestean "Progresul".
Boschetari imbracati in "Armani"
Actele falsificate de tranzactionare a actiunilor au fost trimise de Depozitarul Central la adrese stabilite din timp.Tranzactiile au fost facute prin intermediul unor companii de brokeraj si Societati de Servicii si Investitii Financiare (SIF-uri). Pentru tranzactionare, dar si pentru deschiderea unor conturi, au fost falsificate carti de identitate, prin schimbarea pozei, dar si procuri notariale.
Procurorii DIICOT Pitesti au observat ca Visa si Curt nu doreau sa apara pe niciun act si au evitat sa se duca la banci sau la brokeri, preferand sa racoleze boschetari sau oameni foarte saraci.
Este cazul lui Emil Sburatoru - somer, absolvent de sapte clase primare, care avea o conditie financiara modesta care a fost folosit de mai multe ori in tranzactiile cu actiuni. Unchiul lui Emil Sburatoru a povestit ca nepotul sau a ajuns sa duca o viata opulenta, avand masini de lux si haine de firma.
Emil a povestit ca Visa si Curt l-au dus in magazinul Unirea din Bucuresti, i-au cumparat lenjerie de corp, camasi, costum Armani si pantofi Gucci.
Scopul acestor cumparaturi de fite: Emil Sburatoru trebuia sa fie prezentabil si sa nu dea de banuit functionarilor bancari ca ar fi autorul unor fraude.
Brokerii, buni de plata
Procurorii sustin ca Depozitarul Central si trei firme de brokeraj - Roinvest Bucovina Suceava, Super Gold Pitesti si Confident Invest Bucuresti- trebuie sa plateasca o parte din banii "tepuiti": "Intrucat salariatii Depozitarului Central, prin savarsirea unor grave infractiuni, au contribuit determinant la inselarea partilor vatamate".
Tranzactionarea actiunilor la Bursa de Valori Bucuresti se putea realiza de catre un investitor numai prin intermediul unei societati de brokeraj, unde se prezenta personal ori imputernicea cu procura speciala o alta persoana. In cazul Roinvest s‑au gasit mai multe nereguli: angajatii acestei societati nu au verificat actele de identitate ale celor care s-au substituit proprietarilor si au acceptat tranzactionarea actiunilor pe baza unor copii.
Dupa operarea transferului bancar, angajatii Roinvest au virat banii in conturile deschise fara sa anunte, in scris, despre finalizarea tranzactiei bursiere, pe titularul actiunilor. Societatea ar fi acceptat zeci de transferuri bancare pe numele unei singure persoane - Marius Mateescu.
"Lipsa de o minima diligenta in protejarea actionarilor a fost generata de dorinta necumpatata a acestei firme de a castiga prin comisioanele enorme pe care le impunea (10%), fata de cele practicate pe piata (0,5%-1,5%)", sustin procurorii.
In cazul Super Gold Pitesti si Confident Invest Bucuresti, anchetatorii arata ca au acceptat sa tranzactioneze actiuni fara ca proprietarii acestora sa incheie contractul de vanzare definitiva.
Integral in Adevarul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman