De ce sunt asa de scumpe concediile in Romania?
Data publicarii: 24-07-2009 | TurismO saptamana de cazare cu mic dejun in statiunile Mamaia sau Neptun de la Marea Neagra va costa cat una in Turcia sau in Grecia in sistem all-inclusive. Cand sunt intrebati de ce au preturile asa de mari la cazare, hotelierii romani dau vina pe autoritati, pe costurile de intretinere si pe lipsa de promovare a turismului.
Un sejur de sapte zile la hotelul de trei stele Lido din Mamaia, cu demipensiune, costa 1.512 lei, in plin sezon estival. Pentru acelasi numar de zile, la un hotel tot de trei stele din statiunea Kusadasi din Turcia, dar in sistem all-inclusive (n. red. - puteti consuma nelimitat mancare si bautura locala si aveti acces gratuit la plaja, la piscina si la toate serviciile), va trebui sa platiti 399 de euro (1.675 de lei). Specificam faptul ca ambele hoteluri au fost alese la intamplare, din ofertele agentiilor de turism.
Intrebati de ce hotelierii romani nu reusesc sa castige lupta cu preturile, comparativ cu concurentii lor din Turcia sau din Grecia, oficialii din turism dau vina pe lipsa de promovare, pe controalele foarte dese ale autoritatilor, pe multitudinea de amenzi si pe lipsa de implicare a statului.
Pentru a exemplifica, presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), Corina Martin, a citit ieri, in cadrul conferintei "Mediafax talks about Romanian Tourism", o scrisoare primita de la un hotelier din Mamaia, care se plangea ca in ultimele trei saptamani a primit 11 controale din partea autoritatilor. "In costul unei nopti de cazare cu mic dejun intra si facturile la energie, la gaze, la curatenie, salariile cameristelor, ale chelnerilor si ale receptionerelor, preturile rolelor pentru casele de marcat etc", a relatat Corina Martin.
I-am adus la cunostinta presedintelui ANAT ca si proprietarii de hoteluri din Grecia sau din Turcia se confrunta cu mai multe controale, platesc angajatii, serviciile, mancarea si rolele de marcat la fel ca si cei din Romania, numai ca la ei raportul calitate-pret este mult mai favorabil.
"Grecia are un buget de promovare a turismului de 110 milioane de euro, dintre care 14 milioane de euro sunt alocate pentru promovarea zonelor turistice pe plan intern", a incercat sa ii scuze Corina Martin pe proprietarii de hoteluri de pe litoralul romanesc. Un alt motiv invocat este faptul ca in Romania sezonul estival dureaza doar doua luni si jumatate.
Integral in Adevarul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii