Falimentele mari incep din iarna
Data publicarii: 23-07-2009 | AfaceriDomeniile-vedeta in anii de boom economic vor fi cele mai afectate de disparitia unor jucatori mari. Expertii in consultanta de afaceri spun ca sfarsitul acestui an va aduce falimente ale unor companii cu mari cifre de afaceri din sectorul constructiilor.
O statistica a falimentelor va fi gata la sfarsitul anului, cand specialistii in drept comercial estimeaza o crestere a situatiilor de insolvabilitate.
"Pragul de la care se poate cere insolventa unei companii a fost majorat, tocmai pentru a proteja firmele. Insa ne asteptam la falimente mari in economia romaneasca, ce vor veni la sfarsitul acestui an-inceputul anului urmator", avertizeaza Dinu Petre, avocat partener Cunescu, Balaciu & Asociatii. Domeniile cele mai afectate vor fi cele care au cunoscut cea mai mare dezvoltare in anii de crestere economica: imobiliarele si constructiile.
Nu se mai fac fuziuni si achizitii
Dinamica de fuziuni si achizitii a pierdut si ea din suflu, desi, la inceputul anului, specialistii se asteptau la o crestere pe acest segment, tocmai pentru ca aceste procese de afaceri sunt menite sa previna eventualele probleme financiare ale companiilor. "In aceasta prima jumatate de an, nu au mai existat fuziuni si achizitii in ritmul din anii trecuti", spune Luminita Ristea, managing partner Nexia International.
In privinta investitiilor straine, expertii in consultanta de afaceri raman optimisti. Sunt cautate, in continuare, afacerile in productie si in servicii, dar si cele in energii neconventionale, cum ar fi energia eoliana.
Vom afla cat s-a strans din impozitul minim
Potrivit expertilor in fiscalitate, nivelul de colectare pe impozitul minim va fi aflat incepand cu luna septembrie. "Nu poti face o estimare in cifre a veniturilor incasate la buget din impozitul minim. Incasari vor exista cu siguranta, insa efectele negative sunt mult mai ample decat cele pozitive. Putem spune ca pana acum acesta a dus la suspendarea activitatii a 100.000 de companii", a sublinat Luminita Ristea.
Potrivit secretarului de stat in Ministerul de Finante, Gheorghe Gherghina, nivelul colectarii pe impozitul minim se va vedea dupa prima jumatate a lunii august. "Discutiile pe Codul Fiscal se concentreaza, in acest moment, pe transpunerea unor directive europene in legislatia romaneasca, si nu pe eliminarea impozitului minim", a spus Gherghina.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani