Scad ratele, pica dobanzile!
Data publicarii: 23-07-2009 | Finante-BanciIn ultima luna, majoritatea bancilor locale au ales sa scada costurile aferente creditelor de locuinta in lei si euro. In unele cazuri, ratele la imprumuturile vechi scad si cu 900 de lei la un credit de 252.000 de lei luat pe 30 de ani.
Repetatele decizii ale Bancii Nationale privind stimularea creditului incep sa-si faca simtite efectele cel putin la nivelul ofertei bancilor. Daca oamenii inca nu se inghesuie sa ia credite, bancile incearca, se pare, sa ii atraga cu dobanzi mai avantajoase. Pe parcursul ultimelor 30 de zile, nu mai putin de 11 institutii de credit au ales sa scada dobanzile pe care le practica la creditele imobiliare si ipotecare in lei si euro. Printre acestea, liderul sistemului bancar, BCR, dar si alte banci de top, cum ar fi BRD, Raiffeisen, CEC, Banca Transilvania sau Alpha Bank. Mai mult, Volksbank a venit cu un produs nou, denumit Casa Euro, ale carui dobanzi sunt cele mai avantajoase de pe piata.
Dobanda Anuala Efectiva a acestui credit este de 6,95% pe an. Cu alte cuvinte, rata lunara la un credit de 60.000 de euro contractat pe o perioada de 25 de ani pleaca de la 399 de euro, potrivit www.conso.ro.
Taierile de dobanda la creditele in euro merg intre 0,4 si 1,7%. Pe lista celor care au scazut dobanzile intra BRD, Raiffeisen, CEC, ING, Alpha Bank sau UniCredit Tiriac, dar si Bank of Cyprus, Banca Romaneasca, Piraeus Bank sau Emporiki. Cel mai mult au taiat UniCredit Tiriac (1,7%), CEC (1,6%) si BRD (1,2%). In cazul UniCredit Tiriac, pentru ca este vorba despre o actualizare a dobanzii de referinta (EURIBOR la sase luni), reducerea se aplica si creditelor aflate deja in sold. Astfel ca, la un credit de 60.000 de euro contractat pe 25 de ani, in noile conditii rata va fi mai mica cu aproximativ 70 de euro. Daca in urma cu o luna efortul lunar era de 568,2 euro, dupa reduceri el scade pana la 497 de euro.
Chiar mai importante sunt reducerile de dobanda aplicate la creditele in moneda nationala. In acest caz vorbim doar despre sapte banci, insa taierile de dobanda variaza intre 1 si 4,2%. Bancile care au redus costurile sunt BCR, BRD, Banca Transilvania, Piraeus Bank, Unicredit Tiriac, Raiffeisen si Bancpost. Campioane sunt Banca Transilvania, care a taiat 4,2% din dobanda la creditul ipotecar ducand-o la 10,59%, si BCR, care a redus cu 3,7% dobanda la creditul Divers cu avans 10%. De fapt, cea mai mare banca locala a taiat din dobanzi la toate produsele pe care le ofera in lei.
In cazul variantei cu dobanda fixa pe cinci ani, dobanda a scazut cu 2,3% pana la 15,9% pe an. In cazul Piraeus Bank, reducerile de dobanda se aplica si la credite vechi. Astfel ca, o comparatie intre nivelul ratei platibil la data de 7 aprilie si cel platibil pe data de 7 iulie arata o diminuare de peste 900 de lei, de la 4.010 lei la 3.104 lei, in cazul unui credit de 252.000 de lei contractat pe 30 de ani. Acest lucru se intampla pentru ca dobanda a scazut de la 19,03 la 14,59% ca urmare a scaderilor dobanzii medii ROBOR la trei luni.
La sfarsitul lunii trecute, BNR a decis reducerea cu 0,5 puncte, pana la 9%, a dobanzii de politica monetara si scaderea rezervelor minime, constituite de banci, cu 3 puncte, pana la 15%, la lei, cu 5 puncte, pana la 35%, la valuta.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman