EURIBOR va ramane la 1% pana la finele anului viitor

Data publicarii: Astazi, 22-07-2009 | Finante-Banci

Creditele cu dobanzi variabile, inclusiv cele care vor fi acordate prin programul "Prima casa", sunt pentru moment cele mai convenabile, dat fiind faptul ca indicii de referinta EURIBOR si ROBOR la trei luni au atins minime istorice, noteaza Financiarul. Din pacate, nimeni nu poate spune cu siguranta cat se vor mentine nivelurile din prezent si cand se vor atinge din nou valorile anterioare momentului Lehman Brothers.

Imbunatatirea lichiditatii in piata interbancara romaneasca si confirmarea asteptarilor privind scaderea dobanzii de politica monetara a BNR au determinat o reducere continua, in ultimele luni, a ratelor ROBID si ROBOR. Astfel, dobanzile interbancare au ajuns in aceasta saptamana la cele mai sca­zu­te niveluri din ultimul an si juma­tate, ROBOR la trei luni avand ieri o va­loare de 9,3%, dupa ce in ziua precedenta atinsese minimul de 9,27%. Un real progres daca ne gan­dim la situatia din octombrie- noiem­brie anul trecut, cand ajun­se­se la 17%-18%, fara a mai lua in calcul si perioada atacului speculativ asu­pra leului.

Interventia BNR in piata, determinanta

"Scaderea acestor rate este determinata de trei factori, explica eco­nomistul-sef al BCR, Lucian An­ghel. Exista mai multa lichiditate in piata, pe care a furnizat-o Banca Nationala, suntem la finele perioadei de constituire a rezervelor minime obligatorii, care la randul lor se vor reduce, si s-au solidificat asteptarile privind scaderea ratelor dobanzii de politica monetara". Desi estimeaza ca trendul dobanzilor interbancare va ramane descrescator, economis­tul-sef al BCR anticipeaza insa ca ritmul de scadere nu va mai fi la fel de accelerat. "Ritmul de scadere a ROBOR se va mai aplatiza compara­tiv cu cel din ultimele trei luni, cand si asteptarile privind reducerea do­banzii BNR erau mai ridicate", arata Lucian Anghel.

La randul sau, economistul ING Bank, Vlad Muscalu, considera ca imbunatatirea lichiditatii ca rezultat al operatiunilor de piata ale Bancii Nationale este cel mai important factor care a determinat scaderea do­banzilor interbancare. "Operati­u­ni­le bilaterale ale BNR de la sfarsitul anului trecut, la care s-au adaugat si cele de tip repo incepand cu luna aprilie, au determinat imbunatatirea lichiditatii in piata", explica acesta. Economistul ING Bank anticipeaza insa ca, pe parcursul urmatoarelor luni, rata ROBOR la trei luni, influ­en­tata direct de dobanda de politica monetara, nu va inregistra o scadere no­tabila. "Potrivit estimari­lor noas­tre, la urmatoarea sedinta de politica mo­netara, Banca Nationala ar putea scadea dobanda cu 0,25 puncte pro­cen­tuale, maximum 0,50 puncte pro­centuale, ultima reducere din acest an. In aceste conditii, nu cre­dem ca ROBOR la trei luni va scadea pana la finele anului sub 9,5%-9,25%. De asemenea, nici pe parcursul anu­lui viitor nu ne asteptam la reduceri spectaculoase ale acesteia, nivelul anticipat de noi fiind de 9,5% la fi­ne­le trimestrului I si de 8,75% la sfar­situl lui 2010", conchide Vlad Muscalu.

Integral in Financiarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: