Bucuresti: 40.000 de absolventi de la Spiru Haret au primit diplome ilegale
Data publicarii: 18-07-2009 | ActualitateCel putin 40.000 de absolventi ai Universitatii "Spiru Haret" au in prezent diplome pe care ministerul Educatiei le considera ilegale, a estimat Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior (ARACIS).
Absolventii respectivi sunt in situatia de a repeta examenele impuse de ministerul de resort, daca doresc sa le fie recunoscuta licenta.
"Din calculele noastre, potrivit cifrei de scolarizare aprobata pentru Universitatea Spiru Haret, din 2006 ar fi trebuit sa finalizeze studiile, anual, in conditii legale, cel mult 14.000 de studenti, astfel ca vor ramane, dupa estimarile noastre, minimum 40.000 de absolventi ai studiilor oferite de aceasta institutie, care au diplome ilegale dupa ce au urmat forme de studii neautorizate sau neacreditate", a declarat, pentru NewsIn, directorul ARACIS, Ioan Curtu.
Andronescu: Sper sa gasim masuri care sa ajute universitatea Spiru Haret
Pe de alta parte, ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a anuntat astazi, la Iasi, ca vor fi adoptate masuri care sa ajute Spiru Haret institutia de invatamant superior.
"Am trimis o comisie de control la Universitatea Spiru Haret pentru ca avem nevoie de anumite clarificari in legatura cu demersurile pe care trebuie sa le facem mai departe. Ca urmare, de ieri incepand, s-a constituit o comisie formata din oameni care au expertiza. Din acest control, sper sa putem deprinde acele masuri care sa ajute universitatea sa devina mai buna", a spus Ecaterina Andronescu.
"Indiferent daca o universitate este de stat sau privata, ea trebuie sa intre in lege. Nu luati demersul meu ca o directie tintita spre a inchide universitati. Am inceput cu Spiru Haret si cu Petre Andrei pentru ca am constatat ca aici problemele sunt extrem de acute, dar vom continua si cu celelalte universitati", a atras atentia ministrul Educatiei.
Organizatiile studentesti sustin actiunile ministrului Educatiei
Reprezentantii organizatiilor studentesti s-au anuntat astazi sprijinul pentru Ecaterina Andronescu si actiunile ei legat de intrarea in legalitate a Universitatii Spiru Haret. Lideri studentilor spera ca procedurile pe care le implica acest proces sa nu fie amanate la nesfarsit.
"Sustinem demersul ministrului Andronescu. A luat, in sfarsit, pozitie fata de o situatie aberanta, care se perpetua de prea multi ani si luase o amploare extraordinara. Speram ca procedurile de control si reorganizare a licentei sa nu tergiverseze, iar absolventii cu diplome ilegale sa aiba sansa de a intra in legalitate in timp util, pentru ca, din discutiile noastre cu unii dintre absolventi, angajatorii sunt deja suspiciosi", a declarat, pentru NewsIn, presedintele Aliantei Nationale a Organizatiilor de Studenti din Romania (ANOSR), Cezar Haj.
"Este anormal ca o universitate sa dea zeci de mii de diplome false si nimeni sa nu faca nimic timp de atatia ani. Am auzit cazuri de profesori de la aceasta universitate care coordoneaza sute de lucrari de licenta, nu sunt suficiente sali si laboratoare pentru atatia sute de mii de studenti. Suntem de acord cu verificarea universitatii si cu demersul ministrului, care ar fi trebuit sa vina mai devreme", a anuntat Uniunea Nationala a Studentilor din Romania (UNSR) prin vicepresedintele, Mihaela Bardan.
"Este foarte bine sa fie verificata universitatea, dar speram ca acest lucru nu se intampla pe considerente politice", spune presedintele Uniunii Studentilor din Romania (USR), , Andrei Botez. El a declarat sprijinul organizatiei pe care o conduce, a treia uniune studenteasca din tara,cu o singura conditie: ca actiunile intreprinse de Ecaterina Andronescu in aceasta privinta sa nu motivate de un scop politic.
Doua treimi din totalul studentilor din Romania apartin Universitatii Spiru Haret. La Spiru sunt inregistrati 311.928 de studenti.
Universitatea a fost infiintata in anul 1991 si a obtinut primele acreditari pentru invatamant la zi in 2002.
Pana acum au absolvit peste 96.000 de studenti.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman
- Revolut anunță actualizarea IBAN-urilor locale și operaționalizarea sucursalei românești
- Schneider Electric colaborează cu GR3N pentru reciclarea plasticului și promovarea circularității în industria chimică
- NewCold intra in Romania prin achizitia unui teren de 9 hectare in nordul Bucurestiului