BNR tinteste o inflatie de 3,8 la suta pentru 2008
Data publicarii: 09-08-2006Indicatorii macroeconomici releva continuarea dezinflatiei, mai pronuntata decat prognoza anterioara, pe fondul temperarii dinamicii preturilor administrate si a preturilor alimentare volatile dar si ca efect al inaspririi progresive a conditiilor monetare. Se remarca scaderea inflatiei de baza, care, calculata in conditiile eliminarii impactului taxei pe viciu, s-a situat la nivelul de 3,7 la suta in luna iunie fata de aceeasi luna a anului precedent.
Datele statistice indica mentinerea unor ritmuri inalte de expansiune ale consumului si creditului neguvernamental. Cresterea economica s-a situat peste asteptari, iar deficitul de cont curent a continuat sa se adanceasca.
Pe baza datelor disponibile in prezent si avand in vedere durata necesara pentru manifestarea completa a efectelor recentelor masuri de intarire a politicii monetare, Consiliul de administratie a hotarat mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 8,75 la suta pe an si a masurilor de temperare a cresterii creditului.
Consiliul de administratie al BNR a analizat si aprobat Raportul trimestrial asupra inflatiei, document care prezinta o evaluare a contextului macroeconomic recent, perspectivele inflatiei si identifica principalele provocari si constrangeri cu care politica monetara se va confrunta in perioada urmatoare.
Scenariul de baza al actualei proiectii releva o schimbare a caracteristicilor procesului de dezinflatie comparativ cu prognoza anterioara, respectiv o curba mai accentuata a dezinflatiei in anul 2006 si o relativa incetinire pe parcursul anului 2007.
Perspectiva amplificarii presiunilor inflationiste ca urmare a cresterii cheltuielilor bugetare si inertia anticipatiilor inflationiste impun mentinerea unei conduite ferme a politicii monetare pe o perioada mai indelungata.
In urma evaluarii noilor proiectii dar si a riscurilor si incertitudinilor privind evolutia pe termen mediu a inflatiei, in special a factorilor in afara sferei de influenta a bancii centrale, Consiliul de administratie al BNR a stabilit, in consultare cu Guvernul, tinta de inflatie pentru anul 2008 la nivelul de 3,8 la suta +/- 1 punct procentual.
Aceasta tinta este un obiectiv realizabil si raspunde necesitatii continuarii dezinflatiei in vederea atingerii unui nivel al inflatiei sustenabil pe termen mediu si, ulterior, a unor nivele compatibile cu indeplinirea criteriilor de convergenta stabilite prin Tratatul de la Maastricht.
Banca Nationala reafirma ca va monitoriza cu vigilenta evolutiile economice si monetare interne si influenta factorilor externi, astfel incat prin adecvarea instrumentelor sale sa asigure atingerea obiectivelor de dezinflatie pe termen mediu si consolidarea procesului de convergenta cu Uniunea Europeana.
Conform calendarului anuntat, urmatoarea sedinta a Consiliului de administratie al BNR dedicata politicii monetare va avea loc in data de 27 septembrie 2006.
Redactia BankNews.ro
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani