Smecheriile asiguratorilor baga service-urile in faliment
Data publicarii: 17-07-2009 | ActualitateReclamatiile depuse de Asociatia Societatilor de Service Auto Independente (ASSAI) la Garda Financiara si Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, prin care semnala nereguli cu privire la actiunile si activitatile companiilor de asigurari Allianz Tiriac si Omniasig, au fost tratate cu superficialitate, sustin reprezentantii Asociatiei.
"In urma sesizarilor depuse (...), am constatat o totala lipsa de reactie a acestor autoritati de control in domeniu, care tolereaza si protejeaza cu totul alte interese decat cele pentru care au fost constituite", noteaza ASSAI, precizand ca, prin ignorarea faptelor semnalate, se va continua prejudicierea consumatorului de produse de asigurari, va fi afectata intreaga industrie de service auto, statul continuand sa fie eludat prin practici care nu ar trebui sa se regaseasca intr-o tara cu pretentii europene.
"Inca o data, autoritatile din Romania isi demonstreaza incapacitatea si lipsa de vointa in a gasi solutii si de a proteja contribuabilii. Preconizam faptul ca pana la sfarsitul acestui an, peste 30% dintre unitatile reparatoare se vor inchide, existand chiar posibilitatea unei actiuni de protest in viitorul apropiat, cauza principala fiind lipsa de reactie a autoritatilor in domeniu din Romania. Am sesizat CSA si ANPC si cu privire la faptul ca unele societati de asigurari «recomanda» piese la mana a doua in reparatia autovehiculului, situatie in care CSA ne-a transmis ca va informa conducerile societatilor de asigurare cu privire la aspectele semnalate", se arata in documentul ASSAI.
CSA recomanda solutionarea divergentelor de catre institutiile juridice
In urma plangerilor adresate de ASSAI, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor a precizat ca actiunile celor doua companii de asigurari "sunt in concordanta cu normele prudentiale specifice practicilor in asigurari impuse de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor", iar "sustinerile privind «achizitionarea pieselor auto de la furnizori agreati la preturi mult mai mari decat cele practicate pe piata de resort» nu sunt relevante atat timp cat nu sunt afectate solvabilitatea societatii si interesele asiguratilor".
"In situatia in care in contractele de prestari servicii, la care faceti referire in sesizarile sus-mentionate, incheiate de catre dvs. cu diferite societati de asigurare nu sunt in favoarea dvs. sau contin clauze care sunt de natura sa afecteze interesele partilor, aveti la dispozitie institutii juridice prin care sa solutionati divergentele dintre partile raporturilor juridice", isi incheie nota CSA.
Garda a pasat dosarul la... Protectia Consumatorului
In urma adresei depuse la data de 14 mai, Garda Financiara a raspuns ASSAI ca petitiile "au fost transmise spre competenta solutionare la Oficiul pentru Protectia Consumatorilor Bucuresti si Comisia de Supraveghere a Asigurarilor", dar "autoritatea in domeniu a refuzat efectuarea acelui control si a «pasat» problema altor autoritati.
"Va mentionez faptul ca nu am primit niciun raspuns scris din partea Oficiului pentru Protectia Consumatorilor, am primit doar un raspuns verbal din partea dlui Necula - consilierul dlui Bogdan Pandelica, presedinte ANPC, care ne-a comunicat faptul ca "cele sesizate nu sunt de competenta ANPC", noteaza ASSAI, citand raspunsul Garzii Financiare.
Integral in Curierul National
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii