Angajam cu studii superioare la zi, exclus Spiru Haret
Data publicarii: 17-07-2009 | ActualitateDupa aproape doua decenii in care a produs studenti pe banda rulanta, Universitatea "Spiru Haret" a obtinut un efect invers celui scontat pe piata muncii: calitatea de nefumator valoreaza mai mult decat o diploma la "Spiru".
Cum intri in holul Universitatii "Spiru Haret", sediul central, peste drum de Banca Nationala a Romaniei, drept in fata dai de o casierie. Are doua ghisee din acelea ca la banci, cu sertare care transporta de la student la casiera, hata-hata, un teanc de bani si se intorc cu o chitanta. Pe peretele din stanga e alta casierie, cu un singur ghiseu, iar pe peretele din dreapta e alta casierie, tot cu un ghiseu. La fiecare gemulet sunt cate trei-patru studenti sau viitori studenti, de toate varstele. Isi pregatesc banii numarandu-i cu grija de mai multe ori. Si cand pleaca unii, intra altii in triunghiul casieriilor, astfel incat e un flux de bani aproape continuu dinspre studentime spre seifurile universitatii.
"Spiru Haret" a avut, in 2007, un profit de 33 de milioane de euro, mai mult decat o mare companie precum Romtelecom. Este cea mai mare universitate din Romania - doi studenti din trei sunt "haretisti", cum isi zic ei - si a doua universitate particulara din lume, dupa Islamic Azad University, din Iran.
Pentru tanarul Adrian Pintea, din Bistrita, este a doua oara cand oficiaza acest mic ritual al platii la ghiseu. Prima oara a fost acum patru ani, cand s-a inscris la facultatea de psihologie. Anul trecut a terminat facultatea si acum a venit a doua oara in Bucuresti, ca sa-si ia diploma. Cata vreme si-a platit taxele, n-a avut nici o frana in drumul lui spre laurii licentei. Amabil si cu un limbaj sec, de absolvent de drept, portarul ii deseneaza pe o hartie cum sa ajunga pana in marginea Bucurestiului, la facultate. Pentru detalii, il trimite la domnisoara care vinde carti in hol: ea a terminat psihologia chiar anul acesta si stie mai bine.
"Puteam sa fac facultatea mai aproape de casa, dar am vrut la Bucuresti fiindca e mai serioasa", spune absolventul razand. Mai spune ca nu pricepe de ce ii intereseaza pe unii cum termina altii facultatea. Si ca el e barman si n-are nevoie diploma de psiholog, dar a vrut sa aiba studii superioare si iata ca le are, fiindca facultatea lui e acreditata, iar diploma e valabila. E recunoscuta de Ministerul Invatamantului, insa nu si de patronul tanarului absolvent. Mai multi angajatori din Romania refuza sa angajeze absolventi de "Spiru Haret". "Pentru mine nu studiile au contat cand m-am angajat barman, spune Adrian Pintea, a contat in primul rand ca sunt nefumator."
Odata iesit din stransoarea casieriilor, te poti retrage sa respiri pe un culoar lateral. Acolo, mai multi tineri scriu cereri de inscriere la admitere. La televizor se tot repeta din ora in ora ca aproape o suta de mii de diplome eliberate de "Spiru Haret" in ultimii ani nu sunt recunoscute de minister, dar asta nu-i descurajeaza. "Noi ne inscriem la facultati acreditate, spun ei cu incredere, vom obtine diplome valabile." "Decat ca trebuie sa fie valabile si la serviciu", zice o doamna de vreo 40 de ani, mai pesimista, si imi intinde o bucatica de ziar cu un anunt de angajare. SC 94 CSA, din Turda, "angajeaza asistent coordonator vanzari, studii superioare efectuate la zi, exclus «Spiru Haret»".
Din cateva telefoane care ma arunca de la un birou la altul, ajung la urechea doamnei Corina Pataki, inspector de resurse umane. Firma turdeana e un abator de pasari, cu 101 angajati, si, da, cauta pe cineva care sa se priceapa la vandut gaini, de fapt sa fie asistentul vanzatorului de gaini, dar sa nu fie absolvent de "Spiru Haret".
Doamna Pataki se dezlantuie in receptor: "La noi, in Turda, este un val mare de cetateni cu studii superioare efectuate la «Spiru Haret». Se duc la Cluj, la 30 de kilometri, si se fac cu studii superioare. Eu am terminat facultatea la zi, la «Babes-Bolyai», stiu ce inseamna seminarii, lucrari, examene si cat de greu se obtine o nota spre 10. Ei toti au medii de la 9,50 la 10. Dau cate doua-trei examene pe zi, ce examene or fi si alea! Si printre angajatii nostri, care taie gaini, avem studenti la «Haret», eu ii vad aici cum muncesc si nu stiu cand invata. Nu zic, or fi si oameni competenti printre licentiatii de la «Haret», dar toti care au venit la noi la angajare au picat la interviu si am decis sa nu ii mai acceptam, ca ne pierdem timpul de pomana".
Doamna care mi-a dat peticul de ziar in holul universitatii a terminat pedagogia la Brasov, dreptul la Craiova si contabilitate la Ramnicu-Valcea, toate la "Spiru" . Acum ar vrea sa faca jurnalism in Bucuresti, pentru ca e din Bucuresti si ii place sa citeasca ziare. O vreme a existat o moda a psihologiei, acum jurnalistica atrage. "Eu de zece ani o duc tot intr-o studentie, ca sotul meu are o afacere cu termopane, cinspe milioane pe an nici nu se cunoaste, spune femeia. Deci, totusi am avut bun-simt, nu ca unul care e la zece facultati simultane si le face pe toate o data. Nici chiar asa!", se indigneaza studenta.
Carmen Nastase, de 21 de ani, e de o luna de zile jurnalista cu acte. A vrut sa se faca ziarista pana a terminat facultatea si pe urma n-a mai vrut, ca e greu sa gasesti loc la un ziar, mai bine mai face un an si obtine licenta si in filosofie, doua licente sunt mai multe decat una. Iar colegul ei, Alexandru Marcu, fost sofer si acum contopist la Primaria Sectorului 1, a facut jurnalistica doar ca sa aiba o facultate, fiindca o facultate e mai mult decat nici una. O zi au fost la cursuri, o zi nu. La examene, subiectele erau anuntate dinainte si rezolvarile se gaseau pe forumurile universitatii. Nici unul nu a publicat vreodata un articol.
"Eu am facut jurnalistica ca sa apar la televizor, sa fiu admirata si ca sa merg la interviuri cu rochii misto", spune Mihaela Blaga. Este din Sebes. E o nepoata indepartata a lui Lucian Blaga. Parintii i-au cumparat garsoniera in Berceni ca sa stea linistita si sa-si vada de facultate. A terminat facultatea de doi ani. A scris multe articole de-atunci, dar nu i-a fost publicat nici unul. Rochii misto tot si-a luat, ca lucreaza la un fast-food. Nici ea nu fumeaza.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani