Economia Chinei a crescut cu 7,9% in al doilea trimestru
Data publicarii: 16-07-2009 | InternationalProdusul intern brut (PIB) al Chinei a crescut cu 7,9% in al doilea trimestru, in contextul in care economia statului a fost prima dintre cele majore care a iesit din recesiune, scrie Bloomberg.
Datele publicate joi de biroul de statistica din Beijing au depasit estimarea medie de 7,8% a economistilor chestionati de Bloomberg. In primul trimestru, economia chineza a urcat cu 6,1%.
China, statul cu cea mai mare contributie la cresterea economica globala, a depasit miercuri Japonia in ceea ce priveste valoarea pietei de capital, ocupand acum a doua pozitie, dupa implementarea unui pachet de stimuli de 4.000 miliarde yuani (585 miliarde dolari).
Astfel, economia chineza este singura dintre primele 10 la nivel mondial care continua sa creasca. Investitiile straine directe din China au scazut in iunie cu 6,8% fata de aceeasi perioada a anului trecut, la 8,96 miliarde dolari. Totusi, China ramane una dintre principalele destinatii pentru investitiile straine si analistii prevad ca declinul se va inversa in lunile urmatoare, odata ce revenirea economica este confirmata.
Afluxul de valuta a contribuit in ultimii ani la formarea unor enorme rezerve valutare, cele mai mari din lume, acestea depasind la sfarsitul lunii iunie 2.000 miliarde dolari, a anuntat banca centrala chineza.
Rezervele valutare au crescut cu 178 miliarde dolari in al doilea trimestru, la 2.132 miliarde dolari. Cresterea o depaseste cu mult pe cea de 7,7 miliarde dolari inregistrata in trimestrul precedent.
Banca centrala chineza se asteapta ca rezervele valutare sa urce cu 218 miliarde dolari in 2009, dupa ce in 2008 acestea au sporit cu 419 miliarde dolari si cu 462 miliarde dolari in 2007.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani