Cum sa va schimbati stilul de viata pentru a rezista crizei financiare
Data publicarii: 16-07-2009 | LifestyleEconomistii si specialistii in comportamentul consumatorilor cred ca recesiunea va avea, pe termen lung, efecte pozitive, schimband modul in care oamenii cheltuie banii. Consumatorii vor fi mai disciplinati si se vor concentra pe achizitionarea produselor durabile, fara sa acumuleze lucruri prea multe, cred analistii. Iata cateva schimbari pe care ar trebui sa le faca orice om, pentru a supravietui in era post-recesiune, potrivit U.S. News & World Report, citat de ziare.com:
Reganditi-va stilul de viata
Cheltuielile de zi cu zi nu trebuie sa fie o povara. Puteti cauta cele mai ieftine magazine alimentare, de exemplu, sau reducerile din supermarketuri. De asemenea, asteptati sezonul de reduceri pentru a cumpara haine si nu va grabiti sa achizitionati un televizor nou, de exemplu, daca cel vechi este inca functional. Tinerii nu ar trebui sa se grabeasca sa se mute singuri. Prin impartirea cheltuielilor cu parintii, puteti economisi bani, pentru a va putea cumpara o locuinta proprie, fara sa fiti nevoiti sa platiti chirie. Astfel de comportamente, adoptate din necesitate in momentele de criza, se tranforma, de-a lungul timpului, in obisnuinta, asa cum s-a intamplat si cu generatia din timpul recesiunii din anii 1930.
Eliminati cheltuielile mici, care se aduna
Renuntati la iesitul la cumparaturi din plictiseala sau doar pentru ca nu aveti altceva mai bun de facut. De asemenea, nu este nevoie sa iesiti mereu la restaurant sau la o bere. In schimb, puteti gati acasa si sa va invitati prietenii. Puteti renunta si la vizitele la coafor prea dese. Producand aceste schimbari, nu numai ca veti economisi bani, dar veti avea mai mult timp pentru lucrurile care va pasioneaza cu adevarat sau pentru familie.
Multumiti-va cu mai putin
Chiar aveti nevoie de o casa imensa, o masina de teren ce consuma mult sau un televizor cu diagonala de un metru? Putin probabil. Pentru a reusi sa economisiti, pentru a nu fi afectati de asemenea crize economice, si chiar pentru a le preveni, nu achizitionati mai mult decat aveti nevoie.
Profitati de masurile luate de stat
Daca tot aveti nevoie de o masina noua, de ce sa nu apelati la programul "Rabla"? De asemenea, daca indepliniti conditiile de baza, interesati-va daca puteti obtine un credit imobiliar prin intermediul programului "Prima Casa". Chiar daca aceste programe guvernamentale nu reduc semnificativ costurile, va scad, totusi, din cheltuieli.
Cautati o banca mai buna
Cereti informatii de la toate bancile despre taxele impuse, conditii de creditare si beneficiile pe care le-ati putea primi. In urma unei analize atente, alegeti cea mai buna banca, raportat la nevoile dumneavoastra.
Nu va intoarceti la obiceiurile vechi
Chiar daca recesiunea va trece, probabil spre jumatatea anului viitor, potrivit analistilor, nu este un motiv sa reveniti la comportamentul ante-criza, cand cheltuiati mai mult decat castigati. De altfel, specialistii sunt de parare ca acest lucru nu se va intampla, oamenii prinzand frica de "pana" financiara in care au ramas in timpul acestei crizei.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani