Patronii si-au pierdut rabdarea si au scris singuri noul Cod Fiscal
Data publicarii: 16-07-2009 | AfaceriMentinerea cotei unice, reducerea parafiscalitatii, simplificarea procedurilor cu privire la plata TVA-ului, posibilitatea alegerii exercitiului fiscal in concordanta cu cel contabil, reducerea contributiilor sociale si adoptarea legislatiei holdingurilor sunt in capul listei de amendamente propuse la Codul Fiscal de catre cele mai puternice organizatii patronale si ale investitorilor straini din Romania.
Setul de masuri a ajuns de cateva zile pe masa Finantelor, propunerile reunind puncte de vedere de la 1.300 de companii cu capital romanesc si strain. "Propunerile noastre nu sunt radicale, dar, in contextul actualului deficit de colectare a veniturilor, ne-am gandit care ar fi masurile ce ar putea ajuta la imbunatatirea gradului de colectare", a declarat ieri pentru Business Standard Anca Harasim, directorul general executiv al Camerei de Comert Americane in Romania-AmCham. Alaturi de AmCham, lista de propuneri este semnata de Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania, Consiliul Investitorilor Straini, Camera de Comert Britanico-Romana, Camera de Comert si Industrie Romano-Germana si Camera de Comert, Industrie si Agricultura Olandezo-Romana. "Plafonarea contributiilor sociale la 6.000 de lei ar aduce mai multi bani la bugetul de stat si ar elimina un procent semnificativ din munca la negru", explica Gabriel Biris, avocat specializat pe fiscalitate.
"De asemenea, eventualele masuri de simplificare cu privire la plata TVA-ului ar elimina blochajele create de stat in economie prin intarzierile la plata rambursarilor de TVA", mai spune acesta. O mare parte dintre propunerile inaintate sunt cele inmanate premierului Emil Boc in urma cu aproape patru luni in cadrul Guvernului Privat, proiect Business Standard, prin care oamenii de afaceri s-au adresat Executivului. Reprezentantii Ministerului Finantelor au declarat pentru Business Standard ca setul de masuri va fi analizat de catre autoritati si ca vor mai exista consultari cu partenerii sociali pe teme de fiscalitate.
Mai mult, in sedinta de Guvern de ieri, Finantele au prezentat, in prima citire, un document care prevede un set de modificari ale Codului Fiscal, cu aplicabilitate de anul viitor. Potrivit reprezentantilor Finantelor, documentul contine modificari tehnice, care vizeaza doar alinierea la directivele europene, in special cele referitoare la TVA si accize.
Datele de executie bugetara arata ca, in primele cinci luni, veniturile au scazut cu 6,9%, in timp ce cheltuielile au avansat cu 6,8%, presiunea in crestere facand acum aproape imposibil de atins tinta de deficit agreata cu FMI, de 4,6% pentru 2009.
De cateva luni bune, oamenii de afaceri cer reducerea de taxe si simplificarea regimului de plata a TVA-ului, returnarea taxei pe valoarea adaugata in termenul aprobat prin lege sau adoptarea legii privind functionarea holdingurilor.
Printre primele si cele mai importante propuneri ale mediului de afaceri se regasesc mentinerea cotei unice de impozitare si reducerea taxelor inutile si a parafiscalitatii, unde patronii recunosc o oarecare ameliorare fata de anul trecut.
Integral in Business Standard
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani