Miliardarul rus Oleg Deripaska spune ca ar putea parasi definitiv Marea Britanie
Data publicarii: 15-07-2009 | InternationalMiliardarul rus Oleg Deripaska a declarat pentru BBC ca ia in considerare incheierea tuturor legaturilor cu Marea Britanie, declaratia acestuia venind in special dupa colapsul unei companii din Birmingham pe care acesta o detinea si care producea autoturisme.
"Nu sunt sigur ca voi avea vreo legatura cu Marea Britanie in viitor", a declarat acesta intr-un interviu exclusiv pentru Newsnight.
Oficialii LDV, producatorul britanic de camioane detinut de miliardarul rus Oleg Deripaska, au cerut guvernului britanic la inceputul anului acordarea unui imprumut de urgenta, pentru a salva 850 de locuri de munca.
GAZ a injectat milioane in fabrica, in decursul ultimilor cativa ani, dar reprezentantii firmei nu au mai vrut sa sustina LDV.
Vara trecuta, comisarul european pentru comert, Peter Mandelson, si purtatorul de cuvant al conservatorilor pe probleme economice, George Osborne, au fost implicati intr-o controversa dupa o petrecere organizata pe iachtul miliardarului.
Unul dintre cei mai bogati oameni din Rusia, Deripaska detine inca o casa al carei pret a fost estimat la 25 milioane lire sterline, in una dintre cele mai selecte zone ale Londrei.
Acesta a declarat ferm ca il considera in continuare prieten pe Peter Mandelson.
Deripaska a descris relatia celor doi ca fiind "buna", intreband: "De ce s-ar fi schimbat?" Insa miliardarul a mai spus ca nu intelege Marea Britanie.
"Aveti multe realizari, insa pentru moment va aflati sub presiune", a spus Deripaska.
"Trebuie sa schimbati atat de multe lucruri pe care le-ati mostenit din economia post-industriala. Nu pot sa vad niciun beneficiu din atitudinea actuala a presei fata de politicienii britanici", a spus Deripaska.
Acesta este deranjat in mod deosebit de interesul manifestat de presa fata de petrecerea pe care a tinut-o vara trecuta in Corfu, pe iachtul sau de 72 metri, petrecere la care au luat parte Mandelson si Osborne.
Scandalul a izbucnit pentru ca miliardarul controleaza cea mai mare parte a aluminiului din Rusia, si Mandelson supraveghea la momentul respectiv tarifele pentru metale in Uniunea Europeana.
"Daca am beneficiat de pe urma prieteniei?" a replicat acesta indignat. "Nu este locul meu. Orice as fi facut pe parcursul vietii, am infaptuit singur", a spus acesta.
Lordul Mandelson a negat deja ca "i-a facut favoruri" lui Deripaska si UE a anuntat ca decizia din 2005 pentru renuntarea la tarifele de import prea aspre in ceea ce priveste foile de aluminiu, de pe urma careia parea sa beneficieze compania Rusal, a fost luata fara interventia personala a lui Mandelson.
In urma intrunirii din Corfu, George Osborne a fost acuzat de prietenul lui Deripaska, bancherul Nathaniel Rothschild, care a fost, de asemenea, prezent la petrecere, ca s-a folosit de ocazie pentru a cere o donatie pentru Partidul Conservator, actiune negata categoric.
Acesta a declarat ca a lipsit din Marea Britanie pentru mai multe de un an si nu detine la ora actuala o viza pentru intrarea in tara.
Miliardarul este dezamagit de Regat in mare parte din cauza insuccesului actiunii de salvare a companiei LDV.
Potrivit revistei Forbes, averea lui Deripaska a scazut in ultimul an de la 28 miliarde lire sterline la doar 3,5 miliarde lire sterline. Acesta contesta cifrele, argumentand ca nu a fost niciodata atat de bogat pe cat se credea.
"Oricine ar fi facut calculele, le-a bazat numai pe active, in cel mai bun caz", a spus acesta.
Deripaska sustine ca nu stie la ce valoare se ridica averea sa, dar recunoaste ca si-a asumat riscuri, in contextul in care compania sa, Basic Element, s-a extins in din ce in ce mai multe sectoare, inclusiv metale, autovehicule, aviatie, servicii financiare si energie.
Compania a depins in mare parte de imprumuturi majore din partea bancilor internationale, imprumuturi pe care acum Deripaska incearca sa le restructureze.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman