Oficial BNR: Inca nu este o drama deprecierea ipotecilor
Data publicarii: 14-07-2009 | Finante-BanciReprezentantii bancii centrale nu par ingrijorati de deprecierea valorii ipotecilor din portofoliul bancilor, mai ales ca marja de acoperire a creditelor se plaseaza inca la un nivel rezonabil, in ciuda faptului ca aceasta s-a erodat in medie cu 30%.
Banca Nationala a Romaniei intentioneaza sa finalizeze, in cateva zile, un model de lucru pentru a clarifica situatia creditelor din portofoliul bancilor, astfel incat vanzarea de pachete de credite neperformante sa fie cat mai transparenta. Mai ales ca procesul de vanzare de pachete de credite neperformante, cu discounturi uriase, continua.
Banca centrala analizeaza inca propunerea de-a da unda verde bancilor sa deduca o cota de maximum 50% din valoarea garantiilor la determinarea provizioanelor aferente creditelor cu intarzieri la plata de peste 90 de zile. Reprezentantii BNR spun ca aceasta masura va tine cont de valoarea actuala a ipotecilor. "In general, ipotecile au o marja de 40% peste valoarea creditului. Marja de erodare a valorii ipotecii poate sa fie de 35-40%. In ansamblu, inca nu este o drama deprecierea ipotecilor. Marja s-a erodat, in medie, cu 30%. Nu au inceput inca recuperarile masive din ipoteci... sunt la scara redusa. Partea mai grea a trecut, odata cu reluarea activitatii pe piata imobiliara", a declarat pentru Business Standard un oficial din banca centrala. Analistii apreciaza ca odata cu demararea programului "Prima casa" preturile la locuintele vechi au crescut in medie de 5-10%.
In prezent, bancherii pot deduce 25% din valoarea garantiei la determinarea provizioanelor aferente creditelor cu intarzieri la plata de peste 90 de zile. Modificarea pragului de deducere a garantiilor ar usura sarcina bancherilor in ceea ce priveste aportul cu bani la provizioane si, in unele cazuri, probabil ar determina institutiile de credit sa stopeze vanzarea de credite neperformante. "Procesul de vanzare de active cu discount continua, insa numai niste discounturi serioase ar incuraja cumparatorul. Nevoia de bani impinge bancile la vanzarea de pachete de credite. Daca performanta creditelor va fi de 30% si acestea au cumparat pachetul de credite cu 20%, inseamna ca profitul este de 10%. Este vorba despre transe mici de credite", afirma sursa citata.
Reprezentantii BNR vor sa ceara bancilor informatii privind volumul tranzactiilor, daca vanzarile se fac cu scont si implicit notificarea acestora. "Pachetele vandute pot sa fie cu grad diferit de risc. O banca poate sa imparta portofoliul de credite pe calitate, dar ma intreb daca se pot vinde. Nu este imposibil. Sistemul este destul de lichid", puncteaza oficialul. In ultima perioada, au fost vehiculate mai multe vanzari de pachete de credite neperformante, discountul oferit fiind de pana la 80-90%, evident in functie de calitatea imprumuturilor incluse in pachete. Potrivit datelor obtinute de Business Standard de la Coface Romania, bancile din Romania au vandut in primele cinci luni din acest an portofolii de credite neperformante peste nivelul inregistrat in intreg anul 2008, cand valoarea acestora era de 285 mil. euro. Inclusiv Dinu Patriciu, cel mai bogat roman, a afirmat recent ca ar putea fi interesat sa cumpere pachete de credite neperformante in cazul in care le-ar obtine cu un discount de 80-90%.
Vanzatorii sunt bancile din Top 10 in functie de active, iar peste 95% dintre creantele vandute de bancheri sunt credite fara garantii acordate persoanelor fizice. Provizioanele constituite de banci au crescut cu 40,1% in primele patru luni ale acestui an, la 10,63 mld. lei (2,54 mld. euro).
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani