Romania a semnat acordul pentru Nabucco
Data publicarii: 13-07-2009 | ActualitatePatru state ale Uniunii Europene - Romania, Bulgaria, Ungaria si Austria - si Turcia au semnat luni, la Ankara, acordul interguvernamental pentru tranzitul gazoductului Nabucco, destinat sa diminueze dependenta UE de gazul rusesc, relateaza AFP.
Premierul turc, Recep Tayyip Erdogan, a prezidat ceremonia de semnare a acordului, in prezenta premierilor sau reprezentantilor Austriei, Bulgariei, Ungariei si Romaniei. Din partea Romaniei a participat premierul Emil Boc.
Proiectul Nabucco prevede construirea unui gazoduct pentru transportarea a pana la 31 miliarde de metri cubi de gaz pe an, gaz ce provine din Asia Centrala, spre UE, trecand prin Turcia si sud-estul Europei.
In afara de premierul irakian Nuri al-Maliki, la Ankara s-au dus si presedintele georgian Mihail Saakasvili, un reprezentant al Azerbaidjanului si reprezentantul secretarului de stat american pentru energie Richard Morningstar.
Un sfert din gazul folosit in Europa provine in prezent din Rusia, iar un diferend intre Rusia si Ucraina, punct de tranzit esential, a dus la intreruperea livrarilor spre Europa.
Nabucco, lansat in 2002, ar urma sa intre in serviciu in 2014, iar costul sau este estimat la 7,9 miliarde de euro.
Erdogan a subliniat, inainte de semnare, ca "munca nu s-a incheiat odata cu semnarea, din contra, acum incepe". "Acest acord este un rezultat foarte important, dar trebuie sa recunoastem ca mai sunt multe de facut", a spus Morningstar.
Turkmenistanul, care are rezerve mari de gaz, a furnizat o sustinere pretioasa pentru Nabucco vineri, anuntand ca este gata sa se asocieze. Europenii asteapta inca cordul unor tari-cheie, ca Uzbekistanul sau Kazahstanul.
Nabucco este in concurenta cu un alt proiect de gazoduct, South Stream, dezvoltat de Gazprom si italianul ENI, care va lega Rusia de Bulgaria, prin Marea Neagra.
Nabucco va aduce gaz din est spre vest si, conform acordului, din vest spre est, a explicat comisarul european pentru Energie, Andris Piebalgs. Aceasta dispozitie tehnica "va permite furnizarea de gaz Turciei, in caz de criza", din reteaua europeana, a precizat el.
Erdogan a declarat ca Nabucco "va pune Turcia intr-o pozitie importanta" in ceea ce priveste securitatea energetica din Europa si va ajuta tara in eforturile sale de a se alatura UE.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii