Proiect BNR: IFN-urile nu au voie sa externalizeze creditarea
Data publicarii: 13-07-2009 | Finante-BanciBanca Nationala intentioneaza sa interzica institutiilor financiare nebancare (IFN) externalizarea activitatii de creditare, potrivit unui proiect de regulament publicat pe site-ul bancii centrale. Potrivit legislatiei, IFN-urile pot desfasura mai multe tipuri de activitati de creditare, precum si operatiuni de schimb valutar.
"Institutiile financiare nebancare nu pot externaliza activitati care nu mai pot fi controlate si desfasurate in conformitate cu reglementarile in vigoare. De asemenea, nu pot fi externalizate organizarea si tinerea contabilitatii daca intre persoanele carora le-ar fi externalizata activitatea contabila si firma de audit exista legaturi ce afecteaza independenta contabilului in exercitarea mandatului", potrivit proiectului propus de BNR.
Conform proiectului de regulament, expunerea unui IFN fata de un singur debitor este considerata ca fiind la un nivel ridicat atunci cand valoarea bruta a acesteia este egala sau depaseste 10% din fondurile proprii ale institutiei financiare nebancare. "Orice operatiune care conduce la inregistrarea unei expuneri mari sau la majorarea acesteia va fi efectuata numai cu aprobarea prealabila a Consiliului de Administratie sau, dupa caz, a Consiliului de Supraveghere al institutiei financiare nebancare", se mai arata in proiectul propus de BNR.
Sursele de finantare ale IFN-urilor provin din resurse proprii sau imprumutate de la institutii de credit, de la alte institutii financiare sau, dupa caz, din alte surse prevazute de reglementarile legale in vigoare.
Pentru inscrierea in Registrul special a institutiilor financiare nebancare, IFN-urile trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii: nivelul cumulat al capitalurilor proprii si al surselor imprumutate pe baza contractelor de imprumut/finantare existente in sold sa fie de minimum 50 mil. lei, in timp ce soldul cumulat al creditelor acordate si al angajamentelor asumate existente in sold trebuie sa fie de minimum 25 mil. lei.
IFN-urile se deosebesc de institutiile de credit prin faptul ca nu pot constitui depozite. Sunt considerate institutii financiare nebancare societatile de credite de consum, de leasing financiar, societatile de credit ipotecar sau casele de amanet ori cele de ajutor reciproc.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani