Economistii sunt impotriva unui al doilea plan de stimuli in Statele Unite
Data publicarii: 10-07-2009 | InternationalMajoritatea economistilor americani nu sprijina o noua runda de stimuli economici, in ciuda estimarilor ce indica o accentuare majora a somajului, relateaza Wall Street Journal (WSJ).
Numai opt din cei 51 de economisti ce au luat parte la cel mai recent sondaj derulat de Wall Street Journal au considerat ca sunt necesari mai multi stimuli, sugerand, in medie, un pachet suplimentar de 600 miliarde dolari.
In medie, economistii au prevazut un nivel al somajului de cel putin 10% pana in iunie anul viitor, cifra urmand sa scada la 9,5% pana in decembrie 2010.
Allen Sinai, din cadrul Decision Economics, sustine ca Statele Unite se vor confrunta cu un nivel foarte mare al somajului, insa nu sustine un nou pachet de stimuli, spunand ca "intarzierile inregistrate de actiunile de politica fiscala si moentara trebuie sa isi faca efectele".
Ca majoritatea celor chestionati, Sinai a spus ca cei mai multi stimuli nu se vor resimti pana in 2010.
Intrebati cat de mult au ajutat stimulii economia, 53% dintre respondenti au spus ca ajutoarele au oferit un oarecare impuls, insa efectele majore nu s-au resimtit inca.
Aceasta idee a fost prezentata si de administratia Obama in ceea ce priveste programul de stimuli. In timp ce unii democrati, precum Steny Hoyer, au spus ca sunt dispusi sa sustina o noua runda de stimuli, Rob Nabors, director adjunct al departamentului bugetar al Casei Albe, a declarat miercuri ca administratia nu discuta un nou pachet.
Multi economisti aleg sa astepte sa vada modul in care va evolua situatia, in contextul in care acestia estimeaza, in medie, ca cel de-al doilea trimestru, care tocmai s-a incheiat, a fost ultimul in care produsul intern brut s-a comprimat. Economistii prevad, de asemenea, ca economia va iesi din recesiune luna viitoare.
Unii economisti au avut alte motive pentru care s-au opus stimulilor. Mai mult de o treime dintre respondenti au spus ca pachetul guvernamental va avea numai un efect minor asupra economiei, in timp ce 6% sustin ca stimulii au afectat economia.
Presedintele american Barack Obama a inaintat un pachet de stimuli financiari de 787 miliarde dolari pe doi ani, pe care democratii, care controleaza Congresul, l-au inaintat Camerei Reprezentantilor si Senatului in februarie, urmand ca acesta sa creeze sau sa salveze patru milioane de locuri de munca.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani