Topul datornicilor toxici vanduti de cea mai mare banca
Data publicarii: 10-07-2009 | Finante-BanciCei mai mari datornici transferati de pe bilantul BCR, cea mai mare banca dupa active, sunt atat oameni de afaceri cat si fosti functionari guvernamentali, de pe lista nelipsind nici regele rromilor Florea Cioaba.
Masura bancherilor de la BCR are ca scop curatarea bilantului de creditele neperformante pentru a trece mai usor in toamna aceasta de testul de stres. Cel mai mare credit vandut de BCR are o valoare de peste 800.000 de euro si a fost acordat lui Mihai Flavius Dumitriu, un antreprenor din Pitesti, potrivit datelor inscrise in Arhiva Electronica de Garantii Reale Mobiliare (AEGRM). De altfel, Dumitriu a fost beneficiarul a patru credite, a caror valoare totala se ridica la 1,8 mil. euro, conform acelorasi date de la AEGRM. Mihai Dumitriu a obtinut aceste finantari in nume propriu, ca persoana fizica. Acesta detine o firma care se ocupa cu comertul de piese si accesorii pentru autovehicule.
Topul celor mai mari datornici se continua cu Vladimir Cezar Dobre, care figureaza cu un credit de aproape 760.000 de euro. Cezar Dobre a lucrat in cadrul Cancelariei primului-ministru in mandatul lui Calin Popescu Tariceanu.
Pe lista mai figureaza si cel supranumit regele rromilor, Florea Cioaba, care are un credit cu intarzieri la plata in valoare de 70.000 euro la BCR.
Banca a cesionat, in prima parte a lunii trecute, catre Bucharest Financial Plazza (BFP) SRL - o subsidiara a grupului controlat de austriecii de la Erste - un portofoliu de credite neperformante de aproape 45 mil. euro. Aceasta tranzactie vine dupa una similara realizata la finele lunii martie. Cele doua contracte de cesiune dintre BCR si BFP au fost incheiate pe o perioada de cinci ani. In AEGRM se precizeaza ca sumele transferate includ valoarea creantei cesionate, la care BFP "poate adauga alte drepturi accesorii, spre exemplu, dobanzi, penalitati etc.".
BFP are ca obiect principal de activitate administrarea imobilelor. Firma poate desfasura insa si activitati auxiliare intermedierilor financiare, de cumparare si vanzare de bunuri imobiliare proprii, de inchiriere si subinchiriere a bunurilor imobiliare proprii, precum si de agentii imobiliare. BFP poate practica activitati ale agentiilor de colectare si a birourilor de raportare a creditului. Firma deja a luat legatura cu debitorii pe care i-a preluat la finele lunii martie.
Coordonatorul zonal Alexandru Butnaru, din cadrul BFP, sustine ca firma a pregatit "mai multe forme de acord", in functie de profilul debitorului. Aproape toate creantele preluate de la BCR au in spate garantii imobiliare.
BFP solicita debitorilor sa incheie un "acord cu privire la amanarea inceperii procesului de executare silita", contract valabil doar un an de la data semnarii. In incheierea acestui document exista insa un paragraf care lasa loc de interpretari: "In cazul in care debitorul isi respecta obligatiile ce decurg din prezentul acord, creditorul va analiza la finele celor 12 luni de plata posibilitatea incheierii unui nou acord". BCR a inchis conturile tuturor debitorilor care au fost transferati la BFP.
Potrivit oficialului BFP, Alexandru Butnaru, mare parte din creantele preluate de la BCR vor fi transferate catre compania de recuperare creante pe care banca a infiintat-o recent - Suport Colect SRL. "BCR lucreaza in mod curent, asa cum fac si alte banci, cu companii de recuperare pentru a rezolva creditele restante, la care intarzierile la plata depasesc 180 de zile de intarziere", a declarat pentru Business Standard directorul de comunicare al bancii, Cornel Cojocaru. BCR nu a dorit sa ofere detalii despre pretul la care a cesionat creantele respective.
Tot mai multe banci recurg la aceasta modalitate de "inalbire" a bilanturilor, in ultima perioada folosind fie firme proprii, fie companii specializate in recuperarea de creante. Practic, vanzarea imprumuturilor neperformante descarca bilanturile de asa-zisele active toxice si ajuta bancile sa treaca mai usor, toamna aceasta, testul de stres.
Integral in Business Standard
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani