Michael Moore revine: Capitalism: A Love Story
Data publicarii: 10-07-2009 | DiverseIn octombrie, la un an de cand Congresul SUA a acordat 700 miliarde dolari pentru banci, regizorul lanseaza pelicula "Capitalism: A Love Story".
Cauzele crizei economice globale si demitizarea lumii marilor corporatii financiare vor fi obiectul unui nou film al regizorului american Michael Moore, pe care vrea sa-l lanseze pe 2 octombrie 2009 - la un an si o zi de cand Congresul american a alocat Trezoreriei 700 miliarde dolari pentru recapitalizarea bancilor.
Noul documentar, intitulat "Capitalism: A Love Story", se vrea o incercare de a explica - prin parodierea unor clisee din filmele romantice - "dragostea" dintre spiritul american si pofta de inavutire. Fructul acestei pasiuni nebune nu a fost altul decat criza de pe Wall Street, din septembrie 2008, ale carei dureroase efecte sunt resimtite inca de milioane de americani si alti locuitori ai planetei.
"Va fi un film perfect pentru cuplurile de indragostiti", a declarat ironic Michael Moore, miercuri, pentru revista Variety. "Are tot ce-i trebuie - dorinta, pasiune, romantism si 14.000 de locuri de munca suprimate in fiecare zi. Este ca o dragoste interzisa care nu indrazneste sa se afirme. La naiba, sa-i spunem direct - este capitalismul!", a explicat autorul unora dintre cele mai populare filme documentare din ultimul deceniu, laureate cu Oscar si Palme d'Or.
Abordand intotdeauna subiecte sensibile in SUA - precum regimul armelor de foc, care au favoritzat masacre in scoli sau relatiile familiei Bush si magnati din tarile arabe - Moore are in atentie o noua tema menita sa zguduile din temelii miturile cu care au crescut generatii de americani. Noul lui film va incerca sa demonstreze "impactul distrugator pe care dominatia corporatiilor si pofta lor necontrolata pentru profit le-au avut asupra vietilor americanilor si a cetatenilor lumii".
Acuzat de "simpatii de stanga" ori ca ar fi "socialist", de data aceasta, atacurile lui Moore la adresa sistemului financiar se vor suprapune strarii de spirit a compatriotilor sai. Din toamna anului trecut, in emisiunile de stiri si divertisment, in ziare, pe bloguri si in scenariile hollywoodiene, bancherul sau brokerul de la bursa au devenit prototip pentru "geniul raului". Din "modele de succes", acesti oameni care concentreaza o putere economica uriasa (asadar si de influenta politica) au devenit personaje negative. Bonusurilor de milioane incasate de directori ai unor institutii de credit aduse in pragul falimentului si cea mai mare frauda din istorie au contribuit din plin la aceasta imagine.
Integral in Gandul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani