Comisia Europeana verifica daca programul Prima Casa respecta regulile UE privind concurenta
Data publicarii: 09-07-2009 | ImobiliareComisia Europeana a contactat autoritatile romane in legatura cu programul de finantare Prima Casa pentru a verifica daca ajutorul de stat respecta regulile UE privind concurenta, a declarat joi pentru NewsIn purtatorul de cuvant al CE, Jonathan Todd.
"Comisia este in contact cu autoritatile romane, solicitand mai multe informatii", a spus purtatorul de cuvant al comisarului european pentru concurenta, refuzand insa sa faca orice comentarii suplimentare cu privire la programul Prima Casa.
In cazul in care programul nu este in conformitate cu regulile UE privind concurenta si ajutoarele de stat, Comisia poate demara procedura de incalcare a Tratatului (infringement) si poate trimite cazul la Curtea Europeana de Justitie. Aceasta, la randul ei, poate impune sanctiuni financiare Romaniei.
Premierul Emil Boc si ministrul finantelor, Gheorghe Pogea, au participat miercuri la semnarea primului contract de creditare prin programul "Prima Casa", la sediul BRD. Creditul acordat de BRD prin Programul Prima Casa este de 51.500 euro, la o dobanda anuala efectiva (DAE) de 5,6%, pe o perioada de 30 de ani, rata lunara actuala fiind de 300 euro. Tinerii care au luat imprumutul il folosesc pentru achitarea unui apartament de 2 camere, construit in 1986, care se afla in cartierul bucurestean Colentina. Ei au dat un avans de 3.000 euro proprietarilor apartamentului pe care il cumpara, astfel ca valoarea apartamentului din Colentina pe care il cumpara este de 54.500 euro.
Pana la termenul impus de Guvern, 20 de banci au depus oferte pentru a participa la programul "Prima Casa": BCR, BRD-SocGen, Raiffeisen Bank, CEC Bank, Alpha Bank, Volksbank, Banca Transilvania, Bancpost, Banca Romaneasca, Piraeus Bank, Bank Leumi, ATEbank, Intesa Sanpaolo Bank, Credit Europe Bank, OTP Bank, Unicredit Tiriac Bank, ING Bank, Emporiki, Millennium Bank si Garanti Bank.
Valoarea totala a creditelor pe care cele 20 de banci sunt dispuse sa le acorde este de 1,457 miliarde de euro, peste plafonul impus de Guvern, de 1 miliard euro. Redistribuirea fondurilor pentru fiecare banca se va face dupa metoda pro-rata.
Numarul solicitarilor depuse pentru contractarea unui credit prin programul "Prima Casa" a ajuns la 10.000, a declarat miercuri premierul Emil Boc, precizand ca Executivul va extinde programul daca acesta va avea succes.
"Daca acest program va fi unul de succes - si se contureaza a fi unul de succes si din perspectiva numarului de banci, 20 implicate in program, si a solicitarilor deja in crestere, am inteles ca sunt deja peste 10.000 de cereri angrenate in sistem in momentul de fata - vom extinde mecanismul garantiilor guvernamentale", a declarat Boc.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii