Prima Casa: una-i la televizor, alta la sediul bancii!

Data publicarii: 09-07-2009 | Finante-Banci

Multi dintre potentialii beneficiari ai Programului "Prima Casa" au facut ieri cale-ntoarsa de la banci deoarece functionarii nu stiau inca ce trebuie sa faca, noteaza Romania Libera.

Lansarea oficiala de ieri a Programului "Prima Casa" a starnit nedumerirea multora dintre potentialii beneficiari ai creditelor imobiliare garantate de stat. Bucurestenii care au intrat marti si miercuri in sediile bancilor ce anuntasera ca sunt gata sa primeasca (sau au primit deja) dosare cu solicitari de creditare au dat, in multe situatii, peste functionari nedumeriti care spuneau ca nu primisera inca instructiunile referitoare la noul tip de imprumut.

Unii dintre reprezentantii institutiilor financiare nu cunosteau nici macar normele de aplicare a programului. "Nu stim ce sa va spunem pentru ca nici noi nu am primit informatii concrete", a fost raspunsul primit de Catalin marti la una dintre sucursalele BRD atunci cand a intrebat de "Prima Casa". A doua zi, exact atunci cand premierul se fotografia cu primii beneficiari ai programului, s-a prezentat in fata aceleiasi functionare: "Am vazut ca sunteti prima banca din tara care a pornit creditarea". "Inseamna ca stiti mai multe decat noi", i-a raspuns aceasta.

"L-am vazut pe Emil Boc anuntand ca banca la care lucrati a acordat primul astfel de credit", a insistat tanarul. "De fapt, a fost vorba despre o familie care ceruse un credit imobiliar, avea toate actele, gasisera chiar apartamentul pe care doreau sa il cumpere", i-a explicat functionara lui Catalin, potrivit afirmatiilor acestuia. Tot ce a putut obtine solicitantul de credit de la banca au fost adeverintele pe care angajatorul trebuie sa le completeze cu datele referitoare la salariu.

Modalitatea de calcul, inexistenta

Mihai, un alt bucurestean, ne-a povestit ca s-a dus marti la o sucursala BCR si nu a putut ridica nici un formular din cele necesare pentru a-si pregati dosarul de creditare. Cei de la BCR Unirea nu primisera nici o nota de la sediul central prin care sa fi fost instiintati daca le pot folosi pe cele vechi sau trebuie sa astepte unele noi. Singura informatie primita a fost valoarea dobanzilor, pe care oricum banca o facuse publica de mai multa vreme. Ieri, probabil datorita mediatizarii evenimentului legat de prima creditare, Mihai a trebuit sa stea la o coada pentru a obtine informatii noi. Tanarul ne-a spus ca in fata lui un cuplu de tineri a cerut toate detaliile legate de program. Din pacate, functionarii BCR nu au putut sa-i ajute prea mult pentru ca nu cunosteau modalitatea de calcul al eligibilitatii unui client.

"Tot ce stim este din presa si de la televizor"

Lucrurile pareau ieri la fel de confuze si la o filiala Raiffeisen din centrul Capitalei, unde nimeni nu le putea face clientilor o simulare in vederea obtinerii unui credit. In plus, dupa ce o televiziune anuntase intr-un reportaj ca s-a dat drumul la imprumuturi, angajatii bancii au fost acuzati ca ar da pe sub mana creditele pentru "Prima Casa", in sensul ca listele ar fi deschise, dar numai unii ar avea acces la ele.
Tot ieri, la o sucursala a Volksbank situata la Piata Muncii, functionara i-a spus unui client ca nu stie in ce conditii vor fi acordate creditele garantate de Guvern.

"Reprezentanta bancii mi-a spus ca tot ce poate sa faca pentru mine este sa imi treaca numele intr-un caiet, urmand sa ma sune atunci cand are mai multe informatii. M-a uimit acest lucru pentru ca citisem in presa ca aceasta banca ar fi inceput deja sa primeasca dosarele pentru credite", ne-a declarat Gabriel. In fine, la Piraeus, o tanara functionara i-a declarat altui client ca nimeni nu i-a instiintat despre normele acestui proiect. "Tot ce stim este din presa si de la televizor", a spus angajata bancii.
 
Realitatea lui Boc

Cu toate ca potentialii beneficiari erau, zilele trecute, intampinati la banci cu ridicari din umeri din partea functionarilor, Programul "Prima Casa" a fost anuntat ca un mare succes. Premierul Emil Boc a participat la ceremonia de semnare a contractului pentru prima locuinta achizitionata cu garantii din partea statului. Creditul, in valoare de 51.500 euro, a fost acordat de BRD Groupe Societe Generale pentru cumpararea unui apartament de doua camere, situat in cartierul Colentina. Cumparatorii au declarat ca au depus dosarul de imprumut mai demult, dar ca au fost contactati ulterior de banca pentru a li se prezenta si oferta din Programul "Prima Casa". "BRD este prima banca ce a semnat cu statul conventia de garantare a creditelor din cadrul Programului «Prima Casa», iar in cursul zilei de miercuri, CEC Bank, Alpha Bank si Banca Romaneasca vor incheia conventiile de garantare a creditelor", a declarat Aurel Saramet, presedintele Fondului National de Garantare a Creditelor.

Paradoxal este insa faptul ca Emil Boc a declarat ieri, citat de Mediafax, ca pana in prezent au fost depuse 10.000 de cereri pentru cumpararea unei case prin credite bancare garantate de stat. Declaratia premierului pare desprinsa insa dintr-o realitate paralela, in conditiile in care multi oameni au reclamat faptul ca bancile nu erau pregatite inca sa le primeasca cererile. Surse bancare ne-au declarat ca este imposibil sa existe un numar atat de mare de solicitari. "Probabil premierul a contabilizat in dreptul cererilor toate persoanele care s-au interesat intr-un fel sau altul de acest program", mai spun aceleasi surse. Traian Traicu, purtatorul de cuvant al BRD, ne-a declarat: "Este normal sa existe o intarziere in furnizarea informatiilor, avand in vedere ca este prima zi in care produsul este disponibil. Toate procedurile au fost trimise in reteaua noastra catre fiecare sucursala".

Romania Libera

Ultimele stiri pe BankNews.ro: