Punctul zero in programul Prima Casa: Colentina, 54.000 de euro
Data publicarii: 08-07-2009 | Finante-BanciPrima locuinta cumparata prin "Programul Casa" este un apartament de doua camere situat in Colentina si care va fi achizitionat la pretul de 54.000 de euro. Tranzactia este intermediata de compania imobiliara a grupului Premier, care opereaza in zona de sud a Bucurestiului.
"Este o locuinta achizitionata de pe piata libera, un apartament construit in anii '90. Cumparatorii sunt un cuplu tanar, care a indeplinit conditiile de eligibilitate impuse de program. Cei doi au obtinut credit de la BRD SocGen", a declarat ieri pentru Business Standard Catalin Grigore, managerul agentiei imobiliare.
Cumparatorii au fost invitati astazi de premierul Emil Boc la sediul Guvernului pentru a semna contractul, transferul de proprietate urmand sa aiba loc tot in cursul zilei de astazi, a informat agentia, printr-un comunicat dat publicitatii. BRD este una dintre primele doua banci care au depus documentatia la Fondul national de garantare a creditelor.
"Doar doua banci au depus pana acum documentatia pentru a beneficia de garantia acordata de stat prin programul "Prima Casa", a declarat ieri Aurel Saramet, presedintele Fondului National de Garantare a Creditelor. Institutia astepta ieri publicarea in Monitorul Oficial a unui ordin semnat de ministrul Finantelor pentru ca programul "Prima Casa" sa poata functiona. In opinia lui Saramet, numarul bancilor care se vor grabi sa semneze conventia cu Fondul va creste in perioada imediat urmatoare, in conditiile in care programul "Prima Casa" prevede ca sumele pentru care statul a acordat garantie, dar nu au fost consumate de banci, se vor redistribui pe institutiile financiare care si-au consumat plafoanele. BRD SoC Gen s-a angajat, prin programul "Prima Casa", sa acorde credite cu dobanda redusa in limita a 190 milioane de euro, in timp ce Alpha Bank a cerut un plafon de 100 milioane de euro.
Managerul agentiei imobiliare Premier crede ca programul "Prima Casa" va misca piata imobiliara in scurta vreme. "Numai saptamana trecuta, am avut 40 de familii care au semnat contracte de vizionare (primul pas in achizitia unei locuinte prin intermediul unei agentii imobiliare - n.red.). Procentajul celor interesati sa cumpere garsoniere si apartamente care se incadreaza ca pret in proiect a crescut cu peste 30% dupa lansarea programului", a explicat Catalin Grigore. Persoanele care vor sa ia credite prin programul "Prima Casa" vor plati un avans de 5% pentru o locuinta de maximum 60.000 de euro sau de 3.000 euro plus diferenta din pretul de achizitie, iar rata dobanzii va fi EURIBOR (rata solicitata intre principalele banci din zona euro la depozitele pe piata interbancara) la trei luni plus maximum 4% pe an, la credite in euro, respectiv ROBOR (rata dobanzii la imprumuturi pe piata interbancara romaneasca) plus maximum 2,5 puncte procentuale.
Marja include si nivelul total al comisioanelor percepute de finantator. Guvernul a primit oferte de la 20 de banci pentru credite in valoare totala de 1,4 miliarde euro, peste plafonul maxim de garantare stabilit de Guvern, de un miliard de euro.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman