Ministrii europeni inisista pe restructurarea sistemului bancar
Data publicarii: 08-07-2009 | InternationalMinistrii de economie europeni au ajuns la un acord cu prvire la masurile ce ar forta bancile sa economiseasca mai multi bani pentru a fi pregatite in cazul unor perioade de criza mai dificile. Astfel, in urma acestor reglementari, bancile nu vor mai putea sa ofere credite mari, chiar daca mediul economic cunoaste o crestere. Comisia Europeana a anuntat ca va finaliza legislatia in acest domeniu pana in luna octombrie a acestui an.
Ministrii europeni au incredere in aceste planuri, urmand ca model discutiile dintre Statele Unite si Marea Britanie, precum si cele din cadrul summit-ului G20 din luna aprilie. Desi exista si sceptici, oficialii din Germania explicand ca noile restrictii ar putea ingreuna revenirea bancilor in contextul recesiunii din mai multe tari, autorii planului considera ca acesta va creste rezistenta tuturor institutiilor financiare.
Noile reguli privind conditiile de capital, numite "Basel II", sunt menite sa asigure faptul ca toate cele 27 state membre ale Uniunii Europene sunt mai bine pregatite pe viitor, in cazul unor evenimente asemanatoare actualei crize economice.
"Este necesar ca amortizarea din banci sa fie mai puternica. Este foarte important sa restructuram sistemul bancar pentru a reporni activitatea creditelor la capacitate maxima", a declarat, pentru BBC, ministrul suedez de economie, Anders Borg.
In cadrul discutiilor, au fost criticate atat bonusurile, cat si remuneratiile din interiorul bancilor, intrucat "stimulentele nepotrivite si termenele scurte" au permis bancilor sa-si asume riscuri majore.
Miistrii incearca astfel sa restabilizeze industria bancara, in contextul in care pierderile pe care aceasta le-a suferit se ridica la 1.500 de miliarde de dolari. Acestia au cerut Comisiei Europene sa pregateasca, cat mai repede, legislatia in domeniu.
Redactia BankNews.ro
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman