Ministrii europeni inisista pe restructurarea sistemului bancar
Data publicarii: 08-07-2009 | InternationalMinistrii de economie europeni au ajuns la un acord cu prvire la masurile ce ar forta bancile sa economiseasca mai multi bani pentru a fi pregatite in cazul unor perioade de criza mai dificile. Astfel, in urma acestor reglementari, bancile nu vor mai putea sa ofere credite mari, chiar daca mediul economic cunoaste o crestere. Comisia Europeana a anuntat ca va finaliza legislatia in acest domeniu pana in luna octombrie a acestui an.
Ministrii europeni au incredere in aceste planuri, urmand ca model discutiile dintre Statele Unite si Marea Britanie, precum si cele din cadrul summit-ului G20 din luna aprilie. Desi exista si sceptici, oficialii din Germania explicand ca noile restrictii ar putea ingreuna revenirea bancilor in contextul recesiunii din mai multe tari, autorii planului considera ca acesta va creste rezistenta tuturor institutiilor financiare.
Noile reguli privind conditiile de capital, numite "Basel II", sunt menite sa asigure faptul ca toate cele 27 state membre ale Uniunii Europene sunt mai bine pregatite pe viitor, in cazul unor evenimente asemanatoare actualei crize economice.
"Este necesar ca amortizarea din banci sa fie mai puternica. Este foarte important sa restructuram sistemul bancar pentru a reporni activitatea creditelor la capacitate maxima", a declarat, pentru BBC, ministrul suedez de economie, Anders Borg.
In cadrul discutiilor, au fost criticate atat bonusurile, cat si remuneratiile din interiorul bancilor, intrucat "stimulentele nepotrivite si termenele scurte" au permis bancilor sa-si asume riscuri majore.
Miistrii incearca astfel sa restabilizeze industria bancara, in contextul in care pierderile pe care aceasta le-a suferit se ridica la 1.500 de miliarde de dolari. Acestia au cerut Comisiei Europene sa pregateasca, cat mai repede, legislatia in domeniu.
Redactia BankNews.ro
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii