Scaderea economiei romanesti s-ar putea incheia in 2010, estimeaza institutul Wifo
Data publicarii: 08-07-2009 | EconomieComprimarea economiei romanesti s-ar putea incheia in 2010, in contextul in care recesiunea ce a cuprins economiile emergente din Europa isi va atinge maximul in 2009, iar o recuperare "pronuntata" va avea loc peste doi ani, conform institutului de cercetare Wifo.
Toate economiile europene emergente, cu exceptia statelor baltice, vor reveni pe crestere pana in 2011, estimeaza institutul. Previziunea se bazeaza pe o imbunatatire a climatului investitional si nu ia in calcul o eventuala criza valutara.
Wifo subliniaza ca economiile Romaniei, Bulgariei, Croatiei, Cehiei, Kazahstanului si Macedoniei s-ar putea sa nu se mai comprime in 2010. Aceeasi estimare se refera la Slovacia, Slovenia, Turcia si Ucraina.
Polonia este singura economie emergenta care ar putea creste in 2009, insa tarile baltice vor inregistra cea mai dura si lunga recesiune din cadrul acestor economii.
Produsul intern brut (PIB) al Romaniei a scazut in primul trimestru al acestui an cu 6,2% fata de perioada similara din 2008.
Seful delegatiei Fondului Monetar International (FMI) la Bucuresti, Jeffrey Franks, a estimat in mai ca scaderea economica nu a atins punctul minim in trimestrul I, iar produsul intern brut va continua sa scada intr-un ritm mai redus trimestru la trimestru, pentru ca la sfarsitul lui 2009 - inceputul lui 2010, cresterea economica sa revina pe teritoriul pozitiv.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman