Topul celor mai mari gafe in criza

Data publicarii: 07-07-2009 | International

Economistii de la CNN Money au intocmit un top al celor mai nereusite decizii luate de marile companii si de guvernanti, in contextul crizei economice mondiale. Desi multe dintre acestea pot fi privite cu amuzament, reactiile provocate au fost destul de variate. Acest top poate reprezenta si un fel de consolare pentru companiile romanesti mai mici care au luat, pe parcursul activitatii lor, decizii gresite, pe principiul "se intampla si la case mai mari".

1. Era evident deja in aceasta primavara ca General Motors va trebui sa ia masuri pentru a evita falimentul, insa decizia lor de a lansa un nou produs nu a fost una dintre cele mai bune. La o saptamana dupa ce presedintele Statelor Unite, Barack Obama, a acordat GM un termen limita de 60 de zile pentru a evita falimentul, compania a scos pe piata automobilul PUMA, un vehicul cu doua locuri care dezvolta un sistem Segway. Viteza maxima la care acesta poate ajunge este de aproximativ 56 de kilometri pe ora.

2. Fanii bauturii Tropicana au fost destul de nemultumiti atunci cand PepsiCo si compania de consultanta Arnell au schimbat linia de prezentare, ca parte a unui program de re-branding ale carui costuri s-au ridicat la peste 35 de milioane de dolari. PepsiCo a fost insa nevoit sa revina la vechiul ambalaj de carton al bauturii, ca urmare a nemultumirilor exprimate de catre consumatori prin intermediul e-mailului, telefoanelor sau blogurilor.

3. In data de 22 aprilie, magazinul virtual al Apple a lansat un nou program destul de controversat pentru terminalele sale. Aplicatia se numea "Baby Shaker" si presupunea linistirea unui bebelus virtual pana cand in locul ochilor lui apar doua semne rosii in forma de X. "Cat timp poti rezista in fata plansetelor adorabile ale bebelusului pana cand va trebui sa il calmezi?", era o parte din instructiunile aplicatiei. La doar doua zile de la data lansarii, compania Apple a retras aplicatia cerandu-si scuze.

5. Atunci cand Bank of America a decis sa cumpere compania de brokeraj falimentara Merril Lynch, presedintele BOA a declarat ca va face tot posibilul pentu a taia cat de mult poate costurile. La doar cateva saptamani dupa incheierea afacerii, sustinuta de un ajutor de 138 de dolari ai platitorilor de taxe, John Thain, seful diviziei de securitate si management al activelor BOA, a cheltuit peste 1,2 milioane de dolari doar pentru biroul sau din Manhattan.

6. Dupa aproximativ noua ani de cand Comisia pentru Securitate si Schimb a Statelor Unite a primit o serie de comentarii despre afacerile murdare ale lui Bernard Madoff, la mijlocul lunii iunie reprezentantii comisiei au luat decizia de a-l demite pe omul de afaceri. Decizia a venit insa dupa ce Bernard Madoff a furat mai mult de 13 milioane de dolari.

7. Desi majoritatea americanilor comentau in sens negativ bonusurile oferite de AIG, doar senatorul Charles Grassley din Iowa a luat atitudine, spunand despre directorii AIG ca ar trebui sa se sinucida. "Singurul lucru care mi-ar schimba parerea despre AIG ar fi daca directorii ar urma modelul japonez, s-ar prezenta in fata americanilor si fie s-ar retrage, fie s-ar sinucide", a fost declaratia lui Grassley.

8. Echipa The New York Yankees a investit aproximativ 1,3 miliarde de dolari in stadionul lor, sperand sa-si recupereze banii prin cresterea pretului biletelor de la tribunele speciale la 2,500 de dolari. Dupa o luna in care aceste locuri nu au fost ocupate de niciun suporter, reprezentantii echipei au anuntat ca nu si-au putut plati datoriile si au ieftinit biletele respective la doar 1,250 de dolari.

9. In cadrul unei conferinte sustinute la Universitatea Peking din China, Secretarul Trezoreriei Statelor Unite, Tim Geithner, a fost intrebat ce parere are despre investitiile chinezilor in economia americana. "Sunt foarte sigure", a raspuns acesta foarte prompt. In acel moment, intreaga audienta, alaturi de cativa liceeni chinezi, a izbucnit in ras, Geithner neputandu-si termina discursul.

10. In luna februarie a acestui an, Barack Obama a sustinut prima sa conferinta de presa pentru a informa publicul despre anumite decizii din domeniul economiei ce urmau a fi luate. "Maine, Secretarul Trezoreriei, Tim Geithner, va prezenta o serie de planuri clare pentru a face creditele din nou accesibile unui numar mare de americani", a declarat Obama. Declaratia lui Geithner a fost insa una diferita, acesta anuntand ca bursa a suferit inca o scadere, cu 5%, in ziua respectiva si deci, reluarea creditarii pe o piata panicata ar fi fost imposibila.

11. Presedintele Obama a anuntat, in luna aprilie, ca a redus costurile bugetului cu aproximativ 100 de milioane de dolari. Suma ar putea parea una destul de semnificativa insa, atunci cand vorbim despre un deficit bugetar de 1.800 miliarde de dolari, reusita presedintelui nu echivaleaza cu mai mult de 0,005% din aceasta suma.

12. Tot presedintele Obama a semnat, in luna mai, un document prin care ingreuna acordarea creditelor din cauza cresterii taxelor, insa permitea americanilor sa poarte cu ei arme de foc incarcate in parcurile nationale. "E o decizie stupida, insa inca nu fluturati armele in parcul Yellowstone, pentru ca decizia va intra in vigoare din luna februarie 2010", a precizat republicana Carolyn Maloney.

13. In luna martie, guvernatorul statului Carolina de Sud, a anuntat ca refuza ajutorul financiar in valoare de 700 de milioane de dolari datoria politicilor lui conservatoare. Desi statul prezenta, in acel moment, cea mai mare rata a somajului din Statele Unite, guvernatorul Stanford a acceptat banii doar in urma unui proces al Curtii Supreme de Justitie.

14. In urma unui stres test aplicat celor mai mai banci din SUA, in luna mai, rezultatele aratau ca americanii s-ar putea descurca in cazul in care rata somajului ar fi de aproximativ 8,9%. La doar o zi dupa acest stres test, Departamentul Muncii a prezentat un raport care afirma ca rata somajului din Statele Unite este chiar de 8,9%.

15. In contextul unor pierderi record in valoare de peste 590 de milioane de dolari, la inceputul lunii iunie, British Airways a cerut tuturor celo 40.000 de angajati ai sai sa accepte faptul ca nu vor primi salariu in lunile ce urmeaza. "Neplata salariilor nu inseamna nimic mai mult decat faptul ca angajatii pot contribui la economiile companiei venind la munca asemenea unor voluntari", a declarat Willie Walsh, CEO al companiei.

16. KFC a nemultumit milioane de clienti din cauza faptului ca nu a putut sa respecte termenii unei promotii. Compania a angajat-o pe prezentatoarea TV Oprah Winfrey pentru a prezenta oferta KFC: oricine descarca de pe internet un cupon putea primi gratis un meniu ce reprezenta ultima oferta KFC. Dupa ce au fost constatate pierderi de milioane de dolari in cadrul companiei, KFC a renuntat sa mai serveasca gratis meniurile respective, nemultumind mai multi americani.

Laurentiu Ungureanu

Ultimele stiri pe BankNews.ro: