Mergeti la banci pentru reducerea dobanzilor. Unele uita sa o faca

Data publicarii: 07-07-2009 | Finante-Banci

Unele banci cer, prin contract, verificarea recorelarii dobanzilor de catre clienti si anuntarea unei eventuale erori in 30 de zile. Daca termenul e depasit, dobanda va ramane aceeasi.

Multi romani au credite la banci insa prea putini au parcurs cu atentie prevederile din contractele de creditare. Din acest motiv poate aparea situatia in care desi ar fi putut sa plateasca o rata mai mica, rezultata din recalcularea dobanzii variabile, pentru simplul fapt ca nu au anuntat banca, in termen de 30 de zile, de modificarea valorii unui asa-numit indice de referinta, unii romani vor fi nevoiti sa plateasca rata majorata pana la viitoarea recalculare a dobanzii. Si aceasta chiar daca, de la sfarsitul anului trecut, bancile au fost obligate, printr-o ordonanta de Guvern, sa aplice un mod transparent de calcul in care ofera o dobanda variabila la credit.

Clientii trebuie sa verifice daca dobanda e corecta

Ca urmare, bancile isi avertizeaza clientii sa isi verifice periodic dobanda variabila daca au un credit. Cum stau lucrurile? Pe scurt, costul unui credit este exprimat in functie de un indicator de referinta, care poate fi ROBOR - dobanda medie la care bancile se imprumuta intre ele in lei, stabilita zilnic de BNR-, pentru imprumuturile in lei, EURIBOR - rata dobanzii minime comunicata de Banca Centrala Europeana - pentru creditele acordate in euro - si LIBOR, la cele dolari sau franci elvetieni. La acest indicator fiecare banca isi adauga o anumita marja de profit. De mentionat ca, totusi, bancile pot aplica si o dobanda de referinta proprie in functie de care sa stabileasca exact costul creditelor, cu conditia ca aceasta sa fie unica pentru toate produsele financiare destinate persoanelor fizice si sa nu fie majorata peste un anumit nivel.

In prima varianta, cea in care costul creditului este exprimat in functie de un indicator de referinta, unele banci stabilesc in contract ca dobanda va fi recalculata in functie de evolutia indicelui. Multe contracte prevad insa ca, in cazul in care banca nu recoreleaza dobanda, desi ar fi fost cazul, clientul este obligat sa semnaleze acest lucru, respectiv sa stie care a fost evolutia ROBOR (dobanda medie la care se imprumuta intre ele cu lei bancile din Romania), daca are credit in lei, respectiv a EURIBOR, pentru imprumuturile in euro sau LIBOR, daca a contractat un imprumut in dolari sau franci elvetieni. In cazul in care debitorul a omis sa faca acest lucru si sa instiinteze banca in termen de 30 de zile, atunci acesta va fi nevoit sa plateasca in continuare rata majorata la credit, pana la urmatoarea recalculare a dobanzii.

Integral in Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: