Aproape jumatate din veniturile unui roman se duc pe mancare si bautura

Data publicarii: 07-07-2009 | Economie

Veniturile totale medii lunare ale populatiei au fost, in primul trimestru, de 2.268 lei pe gospodarie si de 780 lei pe persoana, 88% din acestea, respectiv 1.996 lei pe gospodarie si 687 lei de persoana, fiind alocate pentru cheltuieli, potrivit datelor INS.

Veniturile banesti au fost, in medie, de 1.863 lei lunar pe gospodarie (641 lei pe persoana), iar veniturile in natura de 405 lei lunar pe gospodarie (139 lei pe persoana), se arata intr-un comunicat al INS. Salariile si celelalte venituri asociate lor au format cea mai importanta sursa de venituri (51,3% din veniturile totale ale gospodariilor).
Diferente de nivel si, mai ales, de structura intre veniturile gospodariilor s-au inregistrat in functie de mediul de rezidenta.

In urban, veniturile gospodariilor au provenit in proportie de 62,8% din salarii, de 21,9% din prestatii sociale, veniturile in natura reprezentand 10% din total. in rural, principala sursa a veniturilor gospodariilor a reprezentat-o productia agricola, care a asigurat 33,7% din totalul veniturilor.

In ceea ce priveste cheltuielile, principalele destinatii ale acestora au fost consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii si transferurile catre administratia publica si privata si catre bugetele asigurarilor sociale, sub forma impozitelor, contributiilor, cotizatiilor, precum si acoperirea unor nevoi legate de productia gospodariei.
Conform clasificarii standard pe destinatii a cheltuielilor de consum (COICOP), produsele alimentare si bauturile nealcoolice au detinut, in primul trimestru, in medie, 40,8% din consumul gospodariilor.

Spre comparatie, cheltuielile efectuate de gospodarii pentru sanatate (4,6% din cheltuielile de consum) si mai ales cele pentru educatie (1,2%) au inregistrat un nivel foarte scazut.

Curentul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: