Justitia americana a aprobat planul pentru restructurarea General Motors

Data publicarii: 06-07-2009 | International

Un tribunal american a aprobat duminica seara planul de restructurare a gigantului auto General Motors, acesta prevazand vanzarea celor mai bune active ale grupului unei noi companii ce va fi controlata de stat, scrie AFP.

"Tranzactia 363 a fost aprobata", a scris judecatorul care a instrumentat dosarul, Robert Gerbert, in motivarea deciziei. Dezbaterile privind situatia dificila in care grupul se afla s-au terminat joi.

Noul GM va fi detinut in proportie de 60,8% de statul american, in timp ce Canada va controla 11,7% si sindicatul UAW - 17,5%. Activele care nu vor intra in proprietatea noii companii vor fi vandute in justitie.

De asemenea, creditorii GM vor detine 10% din capitalul grupului, in schimbul anularii unor datorii de 27 miliarde dolari.

Dupa ce a acceptat, sub presiunile clientilor si guvernului american, sa isi pastreze responsabilitatea legala pentru autovehiculele produse pana la iesirea din faliment - ceea ce permite sesizari in justitie pentru eventuale defecte de fabricatie -, GM nu se mai confrunta decat cu un singur obstacol major: obiectiile unui grup de dealeri auto pe care fostul numar 1 mondial a vrut sa ii elimine din reteaua sa de distributie.

Fondat in 1908, grupul GM a ajuns sa domine industria auto din Statele Unite, dar si la nivel mondial, sub conducerea directorului executiv Alfred Sloan, a carui promisiune a fost ca GM "va furniza o masina pentru orice buzunar si orice scop".

Pana la mijlocul anilor '50, culmea succesului GM, compania avea aproximativ 514.000 de angajati, producea aproximativ 50% din masinile noi de pe piata americana, iar vanzarile erau de doua ori mai mari decat cele ale Standard Oil, cea de-a doua corporatie din lume.

Cererea pentru intrarea in faliment, considerat imposibil de sefii grupului, anul trecut, marcheaza declinul unei companii care a fost timp de 77 de ani cel mai mare constructor auto mondial si care producea jumatate din masinile cumparate in SUA. 

La sfarsitul lui 2008, GM avea peste 6.200 de dealeri in Statele Unite si a prezentat un plan grupului pentru sectorul auto, in fruntea caruia se afla fostul bacher de investitii Steve Rattner, conform caruia va reduce cu aproximativ 25%, la aproape 4.100, numarul dealerilor in urmatorii cinci ani. 

Falimentul GM este cel mai indeaproape planificat din istoria Statelor Unite. Declinul final al grupului a inceput pe 19 decembrie 2008, cand aministratia presedintelui GeorgeW. Bush a anuntat ca a acordat producatorului un imprumut de urgenta care a accelerat in martie, dupa ce guvernul condus de aceasta data de Obama a acordat GM 60 de zile pentru a se restructura.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: