Marian Sarbu: Sper sa reusim sa platim regulat salariile si pensiile
Data publicarii: 03-07-2009 | EconomieMinistrul Muncii, Familiei si Solidaritatii Sociale, Marian Sarbu, a declarat vineri, la Iasi, ca spera ca, pana la sfarsitul anului, sa fie platite regulat salariile si pensiile, in contextul actualei crize economice.
"Eu sper sa reusim totusi ca, pana la sfarsitul anului, sa platim, in mod regulat, salarii, pensii, alocatii si tot ceea ce generic numim cheltuielile bugetare obligatorii. Acestea, pe un rang de preferinta unanim acceptat, sunt platite primele sau, in orice caz, sunt ultimele atunci cand se pune problema unor taieri de alocatii bugetare. Nu am in acest moment temeri care sa se bazeze pe niste date concrete cum ca pana la sfarsitul anului vom avea probleme cu salariile sau pensiile", a declarat ministrul Muncii, in conferinta de presa la Iasi.
Referindu-se la reducerile de personal din sistemul bugetar, ministrul Muncii a precizat ca politica exprimata de premierul Emil Boc, pe principiul "pleaca sapte, angajam unul", este un angajament care a fost asumat de Guvern prin acordul cu FMI si Uniunea Europeana.
"Pare a fi cel mai bun mod de a diminua numarul de angajati la stat fara niste dureri sociale foarte mari. Ai plecari care cumuleaza sapte angajati, intr-o anumita perioada, e vorba inclusiv de iesirile la pensie, la cele sapte posturi care au devenit vacante nu poti angaja decat unul. In felul acesta, intr-un interval rezonabil de timp, numarul angajatilor la stat ar urma sa fie rezonabil el insusi", a subliniat ministrul.
Acesta a adaugat ca eforturile financiare pe care Guvernul le face in aceasta perioada de criza "trebuie rationalizate si din punctul de vedere al numarului de angajati".
Legat de fondurile disponibile la nivelul ministerelor pentru prime, sporuri sau cresteri salariale, Marian Sarbu a precizat ca, in aceste situatii, functioneaza "elemente ce tin de contracte colective de munca in vigoare si unele dispozitii legale".
"Acestea sunt aplicate aparent diferentiat, insa, in acest moment, ordonatorii de credit, inclusiv ministrii, au la dispozitie un act normativ care permite incadrarea in bugetele care au fost aprobate initial, inclusiv a celor rectificate. Un minister poate acorda, de exemplu, un spor la indemnizatia de conducere, dar, pe totalul fondului de salarii, fiecare trebuie sa se incadreze pe ceea ce are deja aprobat", a declarat ministrul Muncii.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii