Criza taie cu 40% ofertele de joburi pentru studenti si absolventi
Data publicarii: 03-07-2009 | HR/CariereSectoarele care recruteaza in aceasta vara sunt FMCG, outsourcing, IT & C si finante/banci. Numarul candidaturilor pentru un anumit post au crescut cu pana la 50%, iar cererea de locuri de munca in contabilitate a raportat un avans similar. Pana pe 15 august tinerii pot depune CV-urile la Targul pentru studenti si absolventi.
Criza economica a intors la 180 de grade piata fortei de munca din Romania. Dupa ani in care a fost o piata a ofertei de locuri de munca, iar companiile abia puteau sa isi acopere nevoile in ceea ce priveste recrutarea, piata fortei de munca a ajuns una a cererii. Vocea care se aude acum in piata este a celor care cauta un job, avand in vedere cei peste jumatate de milion de someri, dar si numarul din ce in ce mai mare de absolventi, care termina facultatea intr-un moment in care putine firme se mai gandesc sa faca angajari. Iar acest lucru se vede si la targurile de joburi. "Comparativ cu editia precedenta a Targului pentru studenti si absolventi numarul total de oferte disponibile este mai mic cu aproximativ 40%", a declarat Ana Giurca, consultant in cadrul Catalyst Recruitment Solutions, companie care detine site-ul hipo.ro si care a deschis pana pe 15 august targul on-line pentru studenti si absolventi. La targul din aceasta vara participa 50 de companii, care au in total aproximativ 200 de oferte pentru cei care au terminat facultatea sau care sunt inca studenti si cauta un loc de munca, fata de aproximativ 330 de pozitii la editia anterioara. Aproximativ 80 din cele 200 de oferte sunt pentru stagii de practica (internship) sau programe de management trainee, care sunt folosite de multe companii pentru a atrage noi talente in organizatie.
Top industrii care angajeaza
Cele mai multe oferte pentru absolventi si pentru studenti sunt in industria bunurilor de larg consum (FMCG), in servicii de externalizare (BPO), in IT&C si in sectorul bancar si servicii financiare, care continua sa recruteze. Aceleasi industrii au fost bine reprezentate si in cadrul evenimentului trecut. Faptul ca se mentin printre cei mai mari ofertanti este surprinzator si pentru organizatori. "Acest lucru se petrece deoarece sunt inca proiecte in derulare. Companiile nu au pus stop la programele de recrutare pentru tineri cu potential", explica reprezentantul Catalyst. In ultima perioada s-a observat o tendinta in crestere a firmelor de outsourcing de a recruta.
Printre companiile importante din piata care recruteaza studenti si absolventi se numara HP Romania care angajeaza 40 de tineri in aceasta vara, in special pentru servicii de suport. Alte companii care fac angajari sunt Ericsson, GSK, Wipro, Romtelecom, ING Bank, Eureko Romania, Microsoft, P&G, Oracle, BCR, Adobe, Grawe Romania, sau Verida Credit.
Cele mai cautate sunt locurile de munca din contabilitate si vanzari, unde numarul de aplicatii a crescut cu 40%-50%, dar si pentru ca numarul de oferte este mai mic, iar candidatii se distribuie intre mai putine companii.
Industriile care sunt cele mai afectate de efectele crizei economice sunt, dupa cum era de asteptat, cele care au renuntat la planurile de expansiune, atat din punctul de vedere al activitatilor, cat si al echipei. Cele mai putine oferte de locuri de munca sunt in industria auto, in sectorul constructiilor, dar si in consultanta. In ceea ce priveste consultanta, nevoile de recrutare sunt destul de mici, spun organizatorii targului. "Anul trecut chiar am organizat un eveniment distinct pentru aceasta industrie, dar care nu a mai putut fi reluat din cauza nevoilor reduse de personal in aceasta zona", precizeaza Ana Giurca.
Integral in Financiarul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman